Ivana Kováčiková Rôzne

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká prináša kruháč na Tajovského?

Navštívili sme úsek dobre známy väčšine vodičov. Poviete si, že kruhový objazd nie je žiaden problém. Pri problematickom kruháči sa však mnohým minie trpezlivosť. Čím trápi vodičov?

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká prináša kruháč na Tajovského?
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Prinášame vám ďalší diel seriálu o zaujímavých dopravných miestach Bystrice, ktorý si získal vašu pozornosť. Najprv sme sa podrobne pozreli na kritickú situáciu neďaleko Námestia SNP, veľký rozruch spôsobila aj križovatka pri benzínke na Radvani a o tom, že vodiči to nemajú ľahké ani v Sásovej, hovorí tragická nehoda na Ďumbierskej ulici. Naposledy sme sme navštívili kritický úsek, ktorý vedie z Partizánskej cesty smerom na železničnú stanicu, na ulicu 29. augusta. Najnovšie sme sa zamerali na kritický kruhový objazd na Fončorde pri Lidli. Na tento kruhový objazd sa napájajú ulice Švermova a Nad Plážou. Typ nám poslala čitateľka Lenka Kyseľová, aj keď tento úsek viacerí dôverne poznáte.

Nekonečné kolóny

Pri kruhovom objazde ide o špecifický typ križovatky, ktorý je síce v mnohých ohľadoch výhodnejší než tradičné križovatky, prináša však aj špecifické pravidlá. Tí, ktorí zásady jazdy po kruhovom objazde nepoznajú, vyvolávajú v ostatných vodičoch neistotu. Narúšajú primárny účel objazdu, ktorým je zvýšenie bezpečnosti a zlepšenie plynulosti premávky. Svoje o tom vie aj čitateľka Lenka: „Kruháč pri Lidl (Tajovskeho) nezvláda špičkový nával, a to iste aj pripoj na obchvat z Tajovského.“ Od čitateľov vieme, že na tomto úseku sa tvorí rada až po daňovú školu.

Práve najviac vyťažený býva úsek ráno, keď idú ľudia do práce, či už z Podlavíc alebo z mesta. Týmto smerom premávajú aj linky MHD, smerujúce do Roosveltovej nemocnice. Špecifikom tohto úseku je aj to, že do objazdu prichádzate z dvoch strán z malým stúpaním. Neskúsení vodiči nezvládnu jazdu v kolóne do kopčeka. „Ja som každé ráno jazdievala z Fončordy na Staré Hory kde je to týmto kruháčom najrýchlejšie. Ak však ostanete stáť v kolóne 20 minút tak sa to neoplatí. Poučila som sa a radšej som sa pripájala na diaľnicu až pri Tescu na Radvani,“ uviedla Iveta. Ranná špička vyzerá tak, že sa do kolóny zaradíte často krát už pri plážovom kúpalisku.

Pozor na chodcov

Nedávno na menovanom úseku zo Švermovej prerábali chodník. Vodička Erika tu takmer mala nehodu. Situáciu opísala nasledovne: " Vyšla som z kruháču a zrazu, spoza stromov mi do cesty skočil robotník. Brzdila som na poslednú chvíľu, a to bol za mnou autobus MHD," uviedla rozhorčená vodička. Aj okolo kruhového objazdu je viacero priechodov pre chodcov, kedže sa v blízkosti nachádza niekoľko stredných škôl.

Problém nevidíme v samotnom objazde, ale súvisí skôr s aroganciou niektorých vodičov. Akonáhle zbadajú vozidlo, blížiace sa ku kruhovému objazdu, dupnú na plyn. Istotu pochopiteľne nemáme. Predpokladáme však, že sa tak snažia zabrániť tomu, aby sa dané vozidlo zaradilo pred nich. Na záver radíme obrniť sa poriadnou dávkou trpezlivosti a nepoľavovať v pozornosti.

Priniesli sme vám pohľad na vybrané kritické dopravné miesta v Bystrici. Vychádzali sme pritom z vašich podnetov. Už na budúci týždeň spustíme záverečné hlasovanie o najbizarnejšiu križovatku a vy sami si zvolíte, ktorá získa titul naj.

Čítajte tiež:

FOTO: Mladí Bystričania to poriadne rozbalili. Rock Reunion natáčali klip na pirátskej lodi

Profesorka bystrického gymnázia ukázala guráž. Pred 100 rokmi založila prvý dievčenský skautský oddiel

FOTO: Úskalia kruhového objazdu na Tajovského
9
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM