Ivana Kováčiková Rôzne

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká prináša stret Partizánskej a 29. augusta?

S redakciou sme navštívili úsek na Partizánskej ceste, kde problémy spôsobujem hlavne značenie. Svoje názory nám priblížil nielen obyvateľ daného úseku, ale aj z odborného hľadiska, inštruktor autoškoly. Aké rady sa oplatí dodržať?

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká prináša stret Partizánskej a 29. augusta?
6
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Prinášame vám ďalší diel seriálu o neprehľadných križovatkách, ktoré sme objavili v meste pod Urpínom. Posledne sme navštívili kritický úsek na Huštáku, na Námestí H. Vajanského, ktorý dá zabrať aj skúseným vodičom. Opäť sa vraciame na Partizánsku cestu, ktorej sme sa už venovali. Tentokrát sme sa zamerali na iný úsek, ktorý vedie z Patizánskej cesty smerom na železničnú stanicu, na ulicu 29. augusta. Tip sme tentokrát od povolaného. Inštruktor autoškoly Stebila, Daniel Mihňák nám popísal viaceré kritické momenty.

Úplná rarita

Vodiči idúci po Partizánskej ceste z mesta z diaľky vidia, že sú na hlavnej a keď nastáva situácia, že majú odbočovať na ulicu 29. augusta, zrazu je tam vedľajšia cesta. Je to neštandardná situácia, ktorá sa denne opakuje niekoľkokrát. Predmetnú križovatku dobre pozná aj Milan, ktorý na danej ulici žije niekoľko rokov. „Prednosť na križovatke sa niekoľkokrát zmenila. Riešenie, keď hlavnou je ulica 29. augusta, sa mi pozdáva, lebo umožňuje plynulý prejazd trolejbusom MHD.“

Aké logické hádanky, ktoré čakajú na vodičov nám popísal inštruktor Dano? „Ten, čo ide z vedľajšej, je odrazu na hlavnej a ten, čo bol dlhy úsek na hlavnej, je odrazu na vedľajšej. Zrazu nevedia, kto ma prednosť. Povedal by som, že je to rarita v celej Európe, kedy človek dlhy čas vidí hlavnú cestu a behom piatich metrov, kedy má možnosť značku zbadať, je odrazu na vedľajšej.“ Za pravdu mu dáva aj Milan: „Dávanie prednosti dopravným prostriedkom prichádzajúcim zľava a "de facto“ z vedľajšej cesty, je asi proti všetkému, čo sme sa naučili v autoškole." Danú situáciu zobrazuje aj priložené video v galérií, je evidentná zmätenosť vodičov na danom úseku.

Nešťastné postavenie zastávok MHD

Rovnaké problémy zažívajú aj vodiči mieriaci z opačnej strany, teda zo železničnej stanice, odbočujúci doprava, smer tlačiarne. Situácia sa opakuje, lebo vodič idúci po hlavne, ak odbočuje vpravo, je na vedľajšej ceste a musí dávať prednosť. Tým pádom akoby zanikalo pravidlo pravej ruky o tom, že ten čo odbočuje z hlavnej, má vždy prednosť. Vodiči si už čiastočne zvykli a vedia, že v danom úseku musia ísť pomaly a opatrne.

Ďalším kameňom úrazu sú aj zastávky autobusu a prepojenie MHD. „Napríklad zastáva na Partizánskej, ktorú musí vodič obchádzať v strednom jazdnom pruhu a keď dá smerovku doprava, odrazu zistí, že je na vedľajšej a musí ešte aj stáť. Myslím, že totálne zle riešená križovatka z pohľadu značenia,“ pozrel sa na danú situáciu odborným okom inštruktor. „Čaká sa, kým sa čosi nestane,“ uzavrel

Našlo by sa viacero križovatiek, ktoré spôsobujú vodičom problémy. Niekedy ide o nelogické značenie, inokedy spôsobuje problém zlá viditeľnosť, respektíve rozhľad. Ako inštruktor sa Dano stretol už s viacerými prípadmi. „Sú miesta, ktoré sú podľa reakcie žiakov dosť zle čitateľné pre nováčika. Problém môže mať aj človek, ktorý mesto nepozná,“ uviedol. Akú skúsenosť s máte s týmto úsekom vy?

Správu o ďalšej bizarnej križovatke vám prinesieme už o týždeň, v pondelok. Svoje návrhy, ktorú križovatku by sme mali spracovať najbližšie, nám môžete posielať na bystrica@global24.sk. Vaše námety a tipy budú zaradené do záverečného hlasovania o najbizarnejšiu križovatku v Banskej Bystrici.

Čítajte tiež:

Opel prešiel do protismeru a prišiel náraz. Na ceste medzi Bystricou a Donovalmi až traja zranení!

FOTO: Rarita v centre mesta. Stovky rokov stará toaleta priamo nad hlavami Bystričanov

VIDEO: Stred Partizánskej a 29. augusta rieši dilemu prednosť v jazde
1
Galéria
FOTO: Stred Partizánskej a 29. augusta rieši dilemu prednosť v jazde
6
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM