Jaroslav Dodok Rôzne

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici: Aké riziká vás čakajú na Ďumbierskej?

Miesto, na ktorom tragicky vyhasol ľudský život. Aj tak by sme mohli pomenovať križovatku v Sásovej, ktorú Bystričania veľmi dobre poznajú. Prinášame nový diel seriálu, v ktorom vysvetlíme, ako zvládnuť tento nebezpečný úsek...

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici: Aké riziká vás čakajú na Ďumbierskej?
10
Galéria

Na problematické križovatky nás upozornili čitatelia, preto sme sa rozhodli, venovať im pozornosť. Chaos na cestách zažívajú vodiči temer každý deň neďaleko Námestia Slobody, preto sme sa boli pozrieť, aké nástrahy známy dopravný úsek prináša.

Dnes sme preverili tip od vodiča Mariána (42), ktorý nám napísal ako nešťastne je vyriešená križovatka na Ďumbierskej v Sásovej. "Vždy keď cez ňu prechádzam a vidím položené vence, mám až zimomriavky na chrbte a verím, že do mňa nikto nenapáli,“ hovorí o svojich obavách Marián.

Tragická nehoda

Trojramenná križovatka sa nachádza na prieseku ulíc Ďumbierska a Nová cesta. Je plne vyťažená nielen osobnými automobilmi, ale aj autobusmi MHD. A práve to je dôvod, pre ktorý si Bystričania križovatku veľmi dobre pamätajú. V októbri roku 2010 na nej došlo k vážnej havárii, po ktorej sa zranilo osem ľudí a vyhasol aj jeden ľudský život. Na sídlisku Sásova vtedy pri tragickej zrážke zahynul 57-ročný lekár a záchranár Andrej Faglic.

"Pamätám si zábery z miesta tragédie. Predná časť sanitky bola totálne zdemolovaná, autobus, ktorý do nej vrazil takisto,“ hovorí vodič Marián.

Podľa jeho slov je nebezpečných situácii na križovatke viac. Dvakrát mu už do auta na tomto úseku niekto „ťukol“, nič vážne sa však nestalo. Preto sme na mieste oslovili aj ďalších vodičov.

"Necítim sa dobre, keď cez túto križovatku prechádzam. Vodiči na nej nohu z plynu nedávajú a ak sa do cesty pripletie aj zmätený cyklista, mám čo robiť,“ hovorí o svojej skúsenosti Matej (61).

Neignorovať stopku

Ako teda zvládnuť tento dopravný úsek? V prvom rade rešpektovať vodorovné a zvislé dopravné značenie. Keďže ide o frekventované miesto, cez priechod často prechádzaju chodci. Zo smeru od starej nemocnice je pred križovatkou stopka. "A myslite si o mne, čo chcete, no radšej postojím päť sekúnd na stopke, ako zvyšných päť rokov na vozíku,“ nekompromisne zdôrazňuje Matej.

To, že stopku vodiči ignorujú, je fakt, ktorý sme si všimli aj my. Z desiatich áut na nej zastalo sotva päť. Situácii taktiež treba prispôsobiť rýchlosť. "Precestoval som na kamiónoch aj osobných autách Európu aj Áziu a vždy platí, že idem tak rýchlo, aby som vedel zabrzdiť do miesta, kde mám výhľad,“ radí skúsený šofér Matej.

Za našu redakciu by sme už len doplnili, že používať smerovky tiež nie je na škodu.

Správu o ďalšej bizarnej križovatke vám prinesieme už o týždeň, v pondelok. Akú skúsenosť s týmto úsekom máte vy? Svoje návrhy, ktorú križovatku by sme mali spracovať najbližšie, nám môžete posielať na bystrica@global24.sk. Vaše námety a tipy budú zaradené do záverečného hlasovania o najbizarnejšiu križovatku v Banskej Bystrici.

Prečítajte si aj:

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká na vás čakajú pri benzínke v Radvani?

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká vás čakajú na Partizánskej?

FOTO: Bystrická križovatka, na ktorej sa poriadne zapotíte
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM