Tlačové správy

Na toto sa zamerajte pri kúpe staršieho bytu

Rozhodli ste sa, že sa presťahujete do vlastného, ​​a voľba padla na staršiu nehnuteľnosť? Ide o skvelú voľbu. Napriek tomu je nutné mať sa v mnohých ohľadoch na pozore. V článku vám o nich povieme viac.

Ilustračný obrázok k článku Na toto sa zamerajte pri kúpe staršieho bytu
Zdroj: Unsplash.com

1) Pri prehliadke bytu buďte dôkladní

Vo fáze výberu bytu musíte byť obzvlášť obozretní. Zatiaľ čo v prípade novostavby máte spravidla nárok reklamovať aj tie vady, ktoré sú pri prevzatí bytu viditeľné a iba si ich nevšimnete, u staršieho bytu to tak nie je. Počíta sa tu skrátka s tým, že byt niekto možno až desiatky rokov používal, a ak je niekde popraskaná omietka alebo krivá podlaha, je to po kúpe bytu iba váš problém – mali ste možnosť si všetko pozrieť a do kúpy bytu ste šli dobrovoľne za dohodnutú cenu zodpovedajúcu sta­vu.

O to viac musíte skúmať každý detail. Odhoďte ostych bokom a počas prehliadky bytu sa pýtajte na všetko, čo vám napadne, a preto preverujte získané informácie – aj ak by ste na prehliadke mali stráviť dve hodiny. Reklamovať totiž spätne môžete iba tzv. skryté vady. Teda tie, ktoré nemožno jednoducho odhaliť (napríklad závadu, keď kvôli tečúcej kanalizácii v kúpeľni vyplavíte po nasťahovaní susedov). Samostatnou kategóriou sú tiež rôzne nepredvídateľné živelné riziká. Nezabúdajte preto na poistenie nehnuteľnosti, ktoré pokryje možné vzniknuté škody tohto charakteru.

2) Dôkladne preverte všetky zmluvy

Ak kupujete nový byt od veľkej developerskej spoločnosti, možno predpokladať, že predkladaným zmluvám môžete do značnej miery veriť. Takáto spoločnosť si nemôže dovoliť stratu renomé, zmluvy navyše už pravdepodobne preverili stovky klientov pred vami. Netvrdíme, že takéto zmluvy máte bez mrknutia podpisovať. Ale v kontexte so starším bytom je situácia iná.

Predaj starších bytov totiž často sprostredkovávajú menšie realitné kancelárie, často dokonca prostredník v podobe realitky úplne chýba. Preto musíte každý právny dokument predkladať svojmu advokátovi na preskúmanie. Odhalíte tak zmluvy, ktoré sú nastavené vo váš neprospech. Cieľom všetkých zúčastnených strán by vždy malo byť, aby po vzájomnom kompromise zmluva bola „spravodlivá“ voči všetkým. Bez obozretnosti to ale spravidla nedosiahnete.

3) Včas si zaistite financovanie

Kúpnu (a dokonca ani rezervačnú) zmluvu by ste nikdy nemali podpísať, pokiaľ nemáte vyriešené financovanie kúpy bytu. Zavčasu preto navštívte svoju banku alebo finančného poradcu, ak budete na kúpu potrebovať hypotekárny úver. Ľahko sa totiž môže stať, že vám banka z nejakého dôvodu pôžičku nedá. A ak máte už podpísané zmluvy, budete mať zásadný problém a nevyhnete sa pomerne vysokej penalizácii, ak je v zmluve uvedená. Obvykle pôjde minimálne o rezervačný poplatok, ktorý dosahuje výšku až tisícov či desiatok tisíc eur.

4) Nezaspite ani s kúpou nábytku

Posledný bod platí okrem starších bytov aj pre novostavby. Narušené dodávateľské reťazce a rastúce náklady spôsobujú výpadky v zásobovaní, nová kolekcia navyše výrazne zdražuje. Nový nábytok, ktorý môžete pohodlne vybrať napríklad na FAVI.sk, si preto objednajte s predstihom. Nie je výnimkou, že na kusy, ktoré nie sú skladom, budete čakať aj niekoľko mesiacov.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Favi.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM