Správy

Správa Múzea SNP má prejsť pod rezort obrany: Kto má najnovšie výhrady?

Podľa Zväzu múzeí na Slovensku patrí Múzeum SNP k popredným múzeám u nás a svojou činnosťou sa zaradilo medzi významné múzea vo svete.

Ilustračný obrázok k článku Správa Múzea SNP má prejsť pod rezort obrany: Kto má najnovšie výhrady?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Predstavenstvo Zväzu múzeí na Slovensku (ZMS) tvrdí, že zmena zriaďovateľa a zamýšľaná reštrukturalizácia Múzea SNP v Banskej Bystrici nebude bez vopred zverejneného jasného, akceptovaného postupu znamenať zlepšenie nielen pre inštitúciu, odborných zamestnancov, ale ani pre širokú verejnosť, ktorej celonárodná inštitúcia slúži. Uviedlo to v piatok vo svojom stanovisku, ktorým reagovalo na avizovaný zámer o prevode správy Múzea SNP z ministerstva kultúry pod ministerstvo obrany.

Popredné múzeum

„Žiadame ministerstvo kultúry, aby prehodnotilo tento zámer napriek podpísanému memorandu a začalo sa významne zaoberať nachádzaním zdrojov, najmä progresívnemu fundraisingu a kvalifikovanej príprave výziev pre čerpanie fondov Európskej únie v novom programovom období 2021 – 2027, na výrazne vyššie dofinancovanie fondových inštitúcií, najmä múzeí a ďalších kultúrnych inštitúcií na Slovensku,“ vyzýva predstavenstvo ZMS.

Zväz, ktorý v súčasnosti tvorí 74 múzeí z celkového počtu 93 všetkých na Slovensku, naďalej ponúka ministerstvu kultúry odborné kapacity pre kvalifikované a odborné riešenie problematiky, tak aby došli ku konsenzu.

Podľa ZMS Múzeum SNP patrí k popredným múzeám u nás a svojou činnosťou sa zaradilo medzi významné múzea vo svete.

Ďalšie aktuálne správy

„Je otázne a zároveň i zarážajúce, prečo sa ministerstvo vzdáva jednej zo svojich najdôležitejších kultúrnych inštitúcií v sektore múzejníctva. Doteraz neboli zverejnené relevantné analýzy a regulárne odborné dôvody, prečo má k tejto delimitácii dôjsť. Práve v tomto období má byť prioritou zriaďovateľa udržanie a dofinancovanie fondových inštitúcií s dlhodobou tradíciou. Je nám ľúto, že základné odborné posúdenie bolo v prípade tohto rozhodnutia opomenuté a odborná verejnosť ignorovaná. Ako dosvedčuje i petícia odborníkov, rozhodnutie ministerstva nemá podporu odbornej verejnosti,“ zdôrazňuje sa v stanovisku predstavenstva ZMS. Nemá ju ani v prípade vedenia a pracovníkov tohto banskobystric­kého múzea.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM