Správy

Bystrica sa pasuje s problémom: Vyplatiť má 1,8 milióna eur za dlhoročný súdny spor

Mesto si podľa slov Noska v súčasnej dobe nemôže dovoliť minúť jednorazovo takmer dva milióny eur z rezervného fondu na problém, ktorý nevznikol za jeho primátorovania.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa pasuje s problémom: Vyplatiť má 1,8 milióna eur za dlhoročný súdny spor
Zdroj: TASR

Banskobystrická samospráva hľadá riešenie, ako vyplatiť ministerstvu spravodlivosti 1,8 milióna eur za dlhoročný súdny spor, ktorého počiatky siahajú do roku 2006. Hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková informovala, že primátor Ján Nosko v tejto veci rokoval s rezortom spravodlivosti a snaží sa nájsť najvhodnejšie riešenie prijateľné pre obe strany.

Mesto zvíťazilo

Marhefková priblížila, že v roku 2014 vyhralo mesto Banská Bystrica súdny spor voči Slovenskej republike konajúcej prostredníctvom Ministerstva spravodlivosti (MS) SR o náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím súdu.

„Išlo o nezákonné rozhodnutie súdu vydané v súvislosti s výkonom exekučného konania proti niekdajšej príspevkovej organizácii mesta Banská Bystrica investorskému útvaru v prospech schránkovej spoločnosti Tikka Investments Limited so sídlom na Cypre," objasnila prednostka banskobystrického mestského úradu Marica Korenová.

Dodala, že na základe tohto vyhratého súdneho sporu ministerstvo spravodlivosti uhradilo mestu súdom právoplatne priznanú náhradu škody a trovy konania v sume spolu vo výške takmer 1,8 milióna eur.

Ministerstvo spravodlivosti následne proti danému právoplatnému rozhodnutiu podalo dovolanie. V roku 2017 Najvyšší súd SR rozhodol tak, že právoplatné rozhodnutie o nároku mesta Banská Bystrica na náhradu škody zrušil a celé konanie sa vrátilo späť na Okresný súd Banská Bystrica.

Sumu treba vrátiť

V apríli tohto roka Krajský súd Banská Bystrica právoplatne rozhodol, že pôvodne priznaný nárok na náhradu škody voči ministerstvu zamietol. Znamená to, že samospráva je povinná vrátiť ministerstvu spravodlivosti sumu vo výške 1.775.568,53 eura spolu s príslušenstvom, ktorú mestu pôvodne zaplatilo. Mesto proti tomuto novému zamietavému právoplatnému rozhodnutiu podalo dovolanie na Najvyšší súd SR. Zároveň sa snaží rokovať s ministerstvom spravodlivosti a hľadať riešenia.

„Pri tvorbe rozpočtu v najbližších mesiacoch musíme počítať aj s týmto problémom. Keďže nejde o malé finančné prostriedky, hľadáme spôsob, ako v tejto dobe pomôcť nášmu mestu. Iniciovali sme preto stretnutie s rezortom spravodlivosti, aby sme našli spoločné riešenie. Žiadame o uzatvorenie dohody, predmetom ktorej by bola možnosť vrátenia financií formou splátok počas nasledujúcich troch rokov," uviedol v tejto súvislosti Nosko.

Dodal, že mesto si v súčasnej dobe nemôže dovoliť minúť jednorazovo takmer dva milióny eur z rezervného fondu na problém, ktorý nevznikol za jeho primátorovania. Samospráva už rokovala aj s bankami o veci posunutia splátok, aby mohla disponovať s peniazmi a investovať ich do pálčivých problémov v meste.

Výsledky rokovaní by mali byť známe v závere letných prázdnin.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM