Jakub Forgács Rôzne

Aké sú ich dovolenkové plány? Známi Bystričania prezradili, ako budú oddychovať počas leta

Obdobie dovoleniek, pohody pri vode, výletov, turistiky, festivalov a oddychu sa nám pomaly blíži. Spýtali sme sa preto známych Banskobystričanov, ako budú tráviť svoje prázdniny oni.

Ilustračný obrázok k článku Aké sú ich dovolenkové plány? Známi Bystričania prezradili, ako budú oddychovať počas leta
Zdroj: TASR

O tom, ako rád trávi leto, nám porozprával mestský poslanec Igor Kašper. „V prvom rade, je to čas s rodinou, ktorý mi je vtedy najvzácnejší. Okrem toho stihnem práce okolo domu a záhrady, zašportovať si (bicykel, plávanie, tenis..),“ povedal pre Bystrica 24 Kašper.

Príprava publikácie aj opatera dcérky

Podľa vlastných slov najbližšie týždne, okrem práce vo firme, bude pripravovať aj svoju prvú publikáciu, opatrovať 3-ročnú dcérku, keďže jeho manželka nastupuje v týchto dňoch do práce po materskej dovolenke + vyššie spomenuté aktivity.

Ako poznamenal, pri letnom relaxe nie je prieberčivý. „Mám rád oddych pri mori aj túry v horách. Tento rok sa chystáme na dovolenku len v rámci Slovenska, máme tu ešte veľa zaujímavých miest, kde sme neboli, a kde je krásne. V okolí Banskej Bystrice ma veľmi chytili cyklotúry, máme tú úžasné miesta, kde sa dá dostať. Máme radi Šachtičky, Donovaly, Španiu Dolinu,“ pokračoval so slovami, že ho veľmi láka cesta okolo sveta, ktorú by rád raz absolvoval. „Z takých dostupnejších dovoleniek by som rád išiel do Škandinávie,“ do­dal.

Škantár strávi leto pracovne

Vyspovedali sme aj ďalšieho mestského poslanca, Michala Škantára, u ktorého vraj v lete vyhráva oddych pri vode, či už pri mori alebo na Slovensku a grilovanie s priateľmi na záhrade v okolí Banskej Bystrice. A ako to u neho vyzerá s oddychom cez nadchádzajúce mesiace? „Vyzerá to tak, že asi výlučne pracovne,“ povedal stručne.

„Pokiaľ je možnosť, uprednostňujem pred túrou v horách skôr to more, i keď nie som zrovna úplne ten typ, čo iba leží na pláži, ale mám radšej aktívne dovolenky a rád si pozriem históriu danej krajiny,“ pokračoval so slovami, že jeho vysnívaných dovolenkových destinácií je síce veľa, ale spomenul aspoň Toskánsko v Taliansku.

Nábělek: Pochodili sme prakticky celú Európu

„Už roky trávievame spolu s manželkou, ktorá mi je najlepším partnerom a parťákom, naše letné dovolenky aktívnou mototuristikou,“ prezradil ďalší z banskobystrických poslancov Ludvik Nábělek, ktorý doplnil, že autom a so stanom pochodili prakticky celú Európu – od Nordkappu po Gibraltár a od Odesy po Hebridy.

„Domáce víkendy potom vypĺňame kúpaním (na banskobystrickej plavárni, na Sliači a štiavnických jazerách), turistikou a zbieraním lesných plodov – máme svoje obľúbené miestečká najmä v Nízkych Tatrách, Rudohorí a vo Veľkej Fatre,“ pokračoval Nábělek so slovami, že inak to nebude ani v nasledujúcich mesiacoch, aj keď ich dovolenkové plány môže v tomto roku prvý raz ovplyvniť okrem počasia aj bezpečnostná situácia na juhu Európy.

Za ideálnu letnú dovolenku označil vyváženú kombináciu plávania v mori, návštevy miest s ich pamiatkami a múzeami a vysokohorskej turistiky, čo sa podľa jeho slov pri cestách vlastným autom a dobrej príprave dá pekne skĺbiť. „Všade, kde sme doteraz boli, bolo výborne. Keď však raz "ochoriete chorobou severu“, bude vás to už vždy ťahať najmä do Škótska a do Škandinávie," do­dal.

Klus chce navštíviť čo najviac krajín

„Leto je pre mňa ako učiteľa a politológa predovšetkým čas na čerpanie síl a prípravy na nový akademický rok, keďže aj študenti a politici využívajú toto obdobie na oddych viac ako obvykle,“ začal rozprávanie mestský poslanec Martin Klus, ktorému to podľa vlastných slov dáva možnosť tráviť viac času s rodinou, priateľmi a pri jeho najobľúbenejšej činnosti, cestovaní.

„Keďže za deväť mesiacov máme parlamentné voľby, ktorých sa pravdepodobne zúčastním, využijem tento čas popri oddychu aj na prípravu predvolebnej stratégie. Pripravujem aj tri nové komplexné agendy v rámci Banskej Bystrice, ktoré sa chystám predložiť na jeseň a v neposlednom rade dokončujem dve knižky. Jednu politologickú a jednu, ktorá bude mojim darčekom Banskej Bystrici k jej 760. narodeninám,“ pokračoval poslanec. Ako doplnil, okrem toho si dáva každoročne záväzok navštíviť aspoň tri nové krajiny. Minulý rok sa mu vraj podarila Ázia, Austrália, Nový Zéland i Latinská Amerika, tento rok zostáva najmä v južnej a východnej Európe.

„Nedokážem viac ako pár hodín ležať na jednom mieste, takže rozhodne uprednostňujem aktívnejší oddych. Ideálna je pre mňa kombinácie túry a objavovania histórie a prírodných krás doma aj v zahraničí,“ povedal Klus, ktorý sa snaží aspoň trikrát do týždňa behať, bicyklovať a sem tam aj zaplávať. „Naša Banská Bystrica a jej okolie je pre tieto aktivity ako stvorená. Hoci najmä pokiaľ ide o cyklocesty, stále je značný priestor na zlepšenie,“ dodal.

Podľa vlastných slov navštívil už viac ako 60 krajín sveta a každá bola vo svojej podstate iná a obohacujúca. Ako priznal, jeho sen je do konca života navštíviť podľa možnosti čo najviac krajín a zanechať v nich odkaz, že aj naše malé Slovensko je tu a zaujíma sa o nich. „Nebudem tajiť, že môj veľký vzor nielen v tejto súvislosti je generál, štátnik, vedec a cestovateľ Milan Rastislav Štefánik,“ dodal.

Kaderníka Šimorku očarila Kuba

Na naše otázky odpovedal aj známy banskobystrický kaderník Mário Šimorka. „Neodmysliteľnou súčasťou leta je aj dovolenka, ja si ju viem takisto užiť v kruhu priateľov, preto aj tento rok si to podľa možností užijem,“ povedal Šimorka, ktorého letné mesiace sú vraj venované práci. „Keď väčšina ľudí dovolenkuje, my kaderníci pracujeme, no isto si ukradnem čas aj sám pre seba a pôjdem niekam k moru na pár dní,“ doplnil.

Na túru do hôr ho to až tak neťahá. „Ak je tá možnosť, tak si rád poleňoším pri mori na pláži a navštívim nové miesta. V okolí Banskej Bystrice si rád zájdem na chalupu do prírody a užívam si napríklad grilovanie,“ prezradil Šimorka, ktorý dodal, že ho očarila Kuba a hoci tam už bol, ak by sa mu podarilo, dostať sa tam, rád by tam zostal aj na dlhšie.

Básnik Kapusta: Oddychovať sa dá vždy

O lete a dovolenkách sa rozrečnil aj Miroslav Kapusta, nielen básnik a člen Spolku Slovenských Spisovateľov. „Aby som povedal pravdu, ja už dávnejšie nerozlišujem ročné obdobia a ani sa vyložene na niektoré z nich neteším. Ak je zima, robím to čo mi dovoľuje zima a ak je jar, robím to, čo sa dá robiť na jar a tak je to i s jeseňou, či dotyčným letom,“ začal svoje rozprávanie Kapusta.

„Ani dovolenky si neplánujem podľa ročných období, pretože oddychovať sa dá vždy a ja veľmi rád oddychujem pri zmysluplnom pohybe, teda športom (ak náhodou niečo nebetónujem, či nerobím klasickú údržbu, ktorú si vyžaduje zrenovovaná chalupa celoročne). No a popri tom si dokážem nájsť čas i na čítanie, ako literát i na písanie a sem tam i na návštevu mojich štyroch dcér a šesť vnúčat,“ pokračoval.

Ako povedal, pri mori už zo dva razy bol, tam ho to nejak výnimočne neláka. na letné mesiace sa nechystá, lebo táto otázka vraj už prišla neskoro. „Totiž, ako literárno-poeticky akčný muž, už od mája pripravujem 3 cykly 5. ročníka Ars Poetica Neosoliensis, ktoré prebehnú v rámci Banskobystrického kultúrneho leta. Ten zvyšný čas hodlám opäť venovať pohybu, oddychu na chalupe a venovaniu sa rodine,“ spomenul s tým, že možno sem-tam aj niečo napíše, ale nekladie si to za cieľ. Podľa jeho slov, keď tá potreba príde, tak príde a on sa jej jednoducho iba podriadi.

„Ak sa mi už nedá vyhnúť prípadným okolnostiam, ako som povedal – more ma už neláka, ale trvalo mám rád hory a nemusia to byť hneď Vysoké Tatry, stačí mi výjsť si toť, nad Banskú Bystricu, na hociktorú svetovú stranu a som spokojný. Rád však chodím s rodinou na prechádzky k Vysielaču, prípadne na Šachtičky (v zime aj sám, spolu s BB ľadovými medveďmi),“ spomenul ďalej básnik,

Ako doplnil, ak by sa niečo udialo, nebolo by ho treba dlho prehovárať aj na strmší výlet niekde v Malej, či Veľkej Fatre, alebo dokonca na akúkoľvek túru vo Vysokých Tatrách, aj keď tie už má vraj celkom slušne schodené. „Musím sa však prispôsobiť svojej manželke a tak kompenzovať jej záujmy, keďže ona láskavo toleruje mne, tie literárno-akčné,“ prezradil.

A čo jeho vysnívané dovolenkové destinácie? „Kedysi som mal takú destináciu, ale skôr by som to nazval iba "krajinu“, keďže sa mi pri jej eventuálnej návšteve vôbec nechcelo dovolenkovo oddychovať, ale skôr naopak! Tou krajinou bolo Japonsko, pretože sa od chlapčenských rokov venujem bojovým umeniam. Najskôr to bolo judo, potom karate a v súčasnej dobe už iba iaido. Mal som taký sen, zdokonaľovať sa v nich u tamojších majstrov," povedal a doplnil, že žiaľ životné i finančné okolnosti tomuto jeho snu naklonené neboli a tak si nakoniec vystačil s domácimi podmienkami. K Japonsku však vraj neustále vzhliada ako ku krajine, ku ktorej ho stále čosi nepopísateľné priťahuje.

„Nebol by však zo mňa cestovateľ, pretože sa najlepšie cítim na svojej hrude, momentálne na hrude svojej záhrady, na chalupe, na ktorej oddychujeme i hrdlačíme spolu s manželkou už takých 25 rokov, podobne ako drvivá väčšina slovače,“ dodal Kapusta s úsmevom a slovami, že to si ešte dovoliť môže.

Kombinácia rodinných plánov, práce a záujmov

Vyspovedali sme aj spisovateľa a rozhlasového redaktora Marcela Páleša. „Rád trávim čas s ľuďmi, s ktorými je mi príjemne a s ktorými zabúdam na bežné povinnosti. A to je jedno, kde sa momentálne nachádzame a čo robíme. Samozrejme, mám rád aj samotu, takže medzi moje obľúbené momenty patria aj chvíle v parku, keď ma z oblohy obchytkáva slnko a ja si pri štebote vtákov čítam zaujímavú knihu, napríklad životopis nejakej hodnotnej osobnosti,“ prezradil mladý autor.

Nadchádzajúce mesiace sa chystá stráviť svojsky. „Bude to kombinácia rodinných plánov, práce a záujmov,“ prizanl.

Ako priznal, či hory alebo more, na dovolenke je otvorený čomukoľvek. „Opäť však je rozhodujúce, s kým idem. Iné bolo kedysi, keď som sa cez leto kamsi vybral s kamarátmi. Či už sme išli kamsi do Tatier, na festival, na výlet do nejakého mesta a podobne. A iné je to teraz, keď mám rodinu a je potrebné brať ohľad na viacero okolností,“ povedal so slovami, že momentálne predovšetkým na to, že majú 7-mesačného synčeka.

Nezanevrel ani na okolie mesta. „V okolí Banskej Bystrice sa dá určite stratiť v prírode. Postačí vyjsť trocha za mesto. Mám rád miesta, odkiaľ je nádherný výhľad na mesto. Načerpať zo slnečnej energie, z čerstvého vzduchu a predovšetkým toho pokoja. Ale dobre padne aj čas na kúpalisku,“ spomenul Páleš. Ako doplnil, nepochybne obľubuje aj banskobystrické námestie – napríklad pri bežnom posedení pri káve, alebo na nejakom podujatí.

A aké má vysnívané dovolenkové destinácie? „Je ich za vrece! Väčšina krajín má aspoň jedno miesto, ktoré sa oplatí vidieť. Už len ten voľný čas, dobré zdravie a financie,“ dodal.

Čítajte tiež:

Pripravené na leto? Zaručené tipy od profi trénerky z Bystrice pre sexi bruško do plaviek

Bystričania a letné dovolenky: Aké zájazdy nakupujeme najčastejšie, takto nás vidia naše cestovky!

Dôležité rady policajtov pred dovolenkami: Pozrite, koľko zacvakáme za pas a ako ušetriť!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM