Jakub Forgács Rôzne

Pripravené na leto? Zaručené tipy od profi trénerky z Bystrice pre sexi bruško do plaviek

Letná sezóna je tu a kilá navyše už neschováme pod svetre a kabáty. Ako zatočiť s faldíkmi a ukázať sa na pláži v plnej paráde, sme sa pýtali osobnej trénerky Martiny Fáberovej.

Ilustračný obrázok k článku Pripravené na leto? Zaručené tipy od profi trénerky z Bystrice pre sexi bruško do plaviek
Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystričanka Martina Fáberová (28) sa k fitnessu dostala pár rokov dozadu, keď jej váha presiahla 90 kg. „Síce som športovala celý život a prevažnú časť od základnej školy som hrala ženský ľadový hokej za Banskú Bystricu,“ povedala so slovami, že nikdy nebola chudá, no posledné roky hokejovej etapy a prechod na vysokú školu začala priberať a priberať, až si jedného povedala, že to musí skončiť. Posledný rok hokeja preto začala k tréningom pridávať fitness a jej hlavným a najväčším problémom bola strava.

Schudla 30 kg

„Začala som sa zdravo a pravidelne stravovať a za pol roka moja váha bola nižšia o 20 kg. Po skončení hokeja a vysokej školy som sa rozhodla odísť do Čiech a naplno sa venovať len fitnessu. Schudla som ďalších 10 kg, urobila som si diplomovane kurzy a moje rozhodnutie bolo, predovšetkým sa sústrediť na pomáhanie a učenie ľudí, ako lepšie a zdravšie žiť. Ja som to síce dokázala sama, ale viem, že veľa ľudí potrebuje moju pomoc,“ pokračovala Martina.

Ako spomenula, po troch rokoch dostala ponuku, robiť vo fitnessaréne, a tam pôsobí už dva roky. Sústreďuje sa predovšetkým na prácu s vlastnou váhou a rôznymi pomôckami ako napríklad guma, lano, trx, fitlopta, steper, trampolína, atď. „Moja klientela pozostáva z prevažnej časti klientiek, kde ide o redukciu, trénujem aj deti so zdravotnými problémami (chrbtica, ochabnuté časti tela), ale aj zlepšenie kondície. Druhou väčšou skupinou sú klienti, ktorým ide hlavne o vytvarovanie, spevnenie, ale aj nárast svalovej hmoty,“ pokračovala Martina.

Vo fitnessaréne precvičujem ešte aj trampolíny, čo vrelo odporúčam ako jedno z najlepších kardiocvičení a na spevnenie panvového dna. Okrem toho trénujem pár individuálnych skupín mimo arény. A takisto počas letnej teplej sezóny trénujem dievčatá vonku v prírode

Čo radí na sexi telo?

Podľa Martiny potrebujete len odhodlanie, chuť a prekonať sám seba, že chcete niečo zmeniť a niečo dosiahnuť lepšie a zdravšie pre svoje telo. „Nebudem hovoriť o číslach alebo štatistikách, teóriu pozná každý,“ povedala so slovami, že v prvom rade treba začať uvažovať nad zmenou jedálneho lístka, najdôležitejšia je pravidelnosť a množstvo. „Neodporúčam bielu múku a cukor. K tomu patrí pitný režim, ktorý by nemal pozostávať zo sladených vôd, plných umelých látok a cukru. Žiadne diéty a hladovanie, ktoré vedú k jojo efektu. U mňa môžete jesť čokoľvek, len je dôležité vedieť, čo, s čím, kedy a koľko,“ doplnila Martina.

„Čokoľvek vo svojom všednom dni robíte, urobte viackrát po sebe. Vstávate ráno z postele? Ľahnite si do nej a vstaňte znova 15-krát po sebe. Idete do práce sú pred vami schody? Vyjdite ich 10-krát hore – dole a pokračujte do práce. Takisto môžete zrýchliť chôdzu, vybrať si dlhšiu cestu a keď si na obed naložíte tanier, zdvihnite ho 20-krát nad hlavu bez toho, aby vám niečo vypadlo. Sedíte celé dni na stoličke? Vstaňte a sadnite si znova a znova. Stojíte celé dni na nohách? Urobte pár drepov,“ pokračovala.

Ako spomenula, človek, ktorý nikdy nebol aktívny, pocíti svalovú slabosť aj pri týchto opakovaných úkonoch a ľudia, ktorí majú záujem urobiť pre svoje telo viac a majú viac času, by si mali ísť zabehať von. „Neodporúčam však betónový povrch, kvôli kĺbom. Avšak neostaňte len pri behu, odbúravate okrem tukov aj svalovú hmotu, ako pri redukcii len kardiom, doplňte ho o posilňovacie cviky celého tela. Výskoky z drepu, drepy, kľuky, kliky, angličáky, atd. A pre pokročilých odporúčam intervalové tréningy ako je napríklad tabata. Ide o ultra intenzívne cvičenie v dĺžke 20 sekúnd s následným odpočinkom trvajúcim 10 sekúnd,“ dodala so slovami, že cvičenie sa opakuje po dobu štyroch minút v rozsahu osem cyklov. Do tabaty môžete zahrnúť čokoľvek a prispôsobiť si ju podľa svojich možností a schopností.

Foto: archív Martiny Fáberovej

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM