Jakub Forgács Rôzne

Bystričania a letné dovolenky: Aké zájazdy nakupujeme najčastejšie, takto nás vidia naše cestovky!

Obdobie vytúžených dovoleniek je tu a všetci si už brúsime zuby na chytanie bronzu na pláži, osvieženie v mori a najmä, niekoľkodňový útek od bežných starostí. My sme zisťovali, kam to tento rok Banskobystričanov láka najviac, či ako hlboko majú pri výbere dovolenky do vrecka...

Ilustračný obrázok k článku Bystričania a letné dovolenky: Aké zájazdy nakupujeme najčastejšie, takto nás vidia naše cestovky!
Zdroj: TASR

Dovolenková sezóna je v plnom prúde, a tak aj cestovné kancelárie a agentúry v Banskej Bystrici pociťujú nápor klientov, ktorí hľadajú svoju vysnívanú dovolenku. „Hlavné destinácie, kam si Bystričania kupujú letné dovolenky toto leto, s odletom zo Sliača sú Turecko a Kréta, z Bratislavy naša novinka Izmir. Z najexotickejších krajín sú to Kapvery a Emiráty,“ prezradila Zuzana Baníková z cestovnej kancelárie Hydrotour.

Podľa jej slov je záujem ľudí rovnaký, ako pred rokom. Ako pokračovala, za dovolenku sú ochotní v priemere zaplatiť od 600 do 700 eur, no je to individuálne. Klienti vyslovene bažia po nízkych cenách. "Využívajú len ponuky First a Last Minute alebo iné akcie,“ dodala Baníková.

Z exotiky bodujú Kapverdy aj Dubaj

Podľa Aleny Sihelskej z cestovnej agentúry Travel Agent u bystrických zákazníkov bodujú hlavne arabské krajiny Turecko, Egypt, Tunisko a potom nasledujte Bulharsko, Grécke ostrovy a Sardínia. „Prevažuje letecká doprava, veľký záujem je o odlety zo Sliača do Egypta a na Krétu, čo je novinka tohto leta. Záujem ľudí o dovolenky je rovnaký ako minulú sezónu,“ uviedla Sihelská, podľa ktorej sa najčastejšie celková cena na osobu pohybuje v rozmedzí 500 a 600 eur za 4* hotel s all inclusive.

Ako ďalej spomenula, Bystričania neváhajú siahnuť ani po exotickejších destináciách. „V lete sú to Kapverdské ostrovy a Dubaj a v zimnom období Maurícius a Dominikánska republika,“ pokračovala s tým, že z neprímorských destinácií sú obľúbené hlavné mestá, napríklad Budapešť, Paríž, veľké metropoly ako New York alebo atrakcie ako Disneyland v Paríži

Hoci sa s nezvyčajnými požiadavkami klientov veľmi nestretávajú, ojedinele vraj majú nadrozmernú batožinu (golfovú výbavu, longboard a pod.), pribúda klientela, ktorá má záujem o stravovanie pre celiatikov, rodiny s deťmi viac uprednostňujú baby friendly hotely, napríklad wifi pripojenie je už samozrejmou požiadavkou. A ako Bystričania využívajú ponuky First a Last Minute? „V podstate vždy je na zájazd uplatnená First Minute alebo Last Minute zľava, prípadne iná akcia, ani si nepamätám, kedy sa predal zájazd za katalógovú cenu,“ dodala Sihelská.

Za málo peňazí veľa muziky

„Najčastejšie sa u nás predávajú dovolenky autobusom do Chorvátska , Talianska, Bulharska, letecky klienti uprednostňujú odlety zo Sliača do Bulharska, Turecka, Egypta a Kréty,“ povedala Miroslava Macková z Delfin Tour, podľa ktorej pociťujú tento rok trochu menej klientov ako minulú sezónu. „A veľmi vymýšľajú, za málo peňazí chcú veľa muziky,“ doplnila.

Ako spomenula, Bystričania sú v priemere ochotní investovať do dovolenky zhruba 1 500 až 2 000 eur. A čo exotické destinácie? „V Banskej Bystrici máme menšie platy ako v Bratislave, takže naši klienti preferujú lacnejšie exotické destinácie: Kuba, Dominikánska republika, SAE, Kapverdské ostrovy alebo Egypt v zime,“ pokračovala Macková so slovami, že ich klienti cestujú väčšinou k moru, ale keď sa im nedá, tak dovolenkujú na Slovensku alebo cestujú do Česka.

„First Moment kupujú ľudia, čo majú jedno a viac detí, keď cestuje väčšia skupinka alebo majú presne stanovený termín. Na Last Minute zase ľudia, čo cestujú dvaja a je im vlastne jedno, kam pocestujú, rozhodujúca je pre nich cena a majú flexibilnejší termín aj nároky,“ dodala.

Čítajte tiež:

Dôležité rady policajtov pred dovolenkami: Pozrite, koľko zacvakáme za pas a ako ušetriť!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM