Jakub Forgács Rôzne

Známa bystrická budova v prúde času: Po niekdajšej fabrike Slovenky zostal iba skelet, ticho okolo nej je už 5 rokov

Fabrika Slovenka v Banskej Bystrici bola kedysi pýchou pletiarskeho priemyslu na území bývalého Československa. Hoci spoločnosť stále funguje v meste pod Urpínom na novej adrese, po niekdajšej fabrike zostal v centre mesta iba skelet, okolo ktorého je už päť rokov ticho.

Ilustračný obrázok k článku Známa bystrická budova v prúde času: Po niekdajšej fabrike Slovenky zostal iba skelet, ticho okolo nej je už 5 rokov
Zdroj: TASR

Podobne, ako tomu bolo v prípade viac ako 30 rokov nedostavanej autobusovej stanice, aj táto stavba mieri do ankety „O najväčšie strašidlo“ krajského mesta.

Zatiaľ bez zmeny

Podľa informácií z magistrátu sa v blízkom čase nič nezmení. Keďže areál je v súkromných rukách, mesto nemá žiadne páky na to, aby s objektom bývalej fabriky významnejšie pohlo. Na jeseň minulého roka sa vedenie mesta informovalo u súčasného majiteľa na budúcnosť areálu na Striebornom námestí. Dozvedelo sa, že pre investora údajne „teraz nie je ten správny čas“.

Ešte v roku 2009 tam plánoval banskobystrický podnikateľ a spevák Karol Konárik vybudovať na rozlohe 14 564 metrov štvorcových 11-poschodový hotel a obchodno-oddychový komplex Slovenka Resort. Z bývalých budov konfekcie a pradiarne mali byť byty. Médiám ukázal aj vizuály, ako má vyzerať nákupné centrum, byty, wellness, parkovací dom, kongresová sála a hotel s vyhliadkovou reštauráciou. Prípravné a búracie práce trvali asi 1,5 roka.

V roku 2011, keď sa mali začať stavebné práce, Konárik nečakane oznámil, že areál predal levickej firme, ktorej už predtým patrila časť pozemkov v zadnom trakte.

Najstaršia na Slovensku

História spoločnosti Slovenka siaha do začiatku minulého storočia do Turčianskeho Svätého Martina. Táto továreň na pletený a tkaný tovar bola prvou samostatnou slovenskou pletiarskou fabrikou a je najstaršou na území dnešného Slovenska. Stavba továrne v dnešnom Martine sa začala v roku 1921, keď Jan Országh st. za finančnej pomoci svojich spolupracovníkov doviezol z Anglicka prvé pletiarske stroje.

V roku 1951 Slovenka zmenila svoje sídlo a presťahovala sa do Banskej Bystrice. Okrem výroby bielizne začala aj s výrobou vrchného ošatenia, najmä pánskych športových košieľ, dnešných polokošieľ. V roku 1954 bola Slovenka druhým najlepším a najvýznamnejším podnikom pletiarskeho priemyslu v rámci Česka a Slovenska.

V roku 1989 vznikol štátny podnik Slovenka Banská Bystrica. V nasledujúcich rokoch výrazne zvýšila podiel exportu, vzrástol vývoz do západoeurópskych krajín.

Súčasná história firmy sa začala písať v roku 2009 pod novým názvom SLOVENKA-Silver, s. r. o. Začalo sa obdobie výrazných organizačných zmien, ktorých cieľom bolo stabilizovať vývoj firmy a budovať širšiu sieť maloobchodných predajní a zároveň rozširovať ponúkaný sortiment výrobkov. V roku 2011 sa firma presťahovala na novú adresu.

Čítajte tiež:

Otrasné momenty, ktoré Bystricu zasiahli tvrdou ranou: Plienenie aj oheň v uliciach mesta

Návrat do slávnej histórie Bystrice: Keď pod Urpínom vyrástol naj skokanský mostík v Československu!

Zábery, ktoré by bola škoda nevidieť: Zaspomínajte si, ako vyzerala Bystrica pred desiatkami rokov

V Bystrici kedysi prevládali nemčina aj maďarčina: Ako sa volali známe ulice či námestia pred stovkami rokov?

Pozoruhodnosť, o ktorej vie iba málo Bystričanov: Takýto zemepis uzrel svetlo sveta v našom meste!

Cenník bystrického hotela z čias dávno minulých: Koľko kedysi pod Urpínom stálo ubytovanie, či pivo!

Bystrica v prúde času zažila vzostupy aj pády: 10 historických míľnikov, ktoré formovali naše mesto

Dominanta nášho námestia v prúde času: História Hodinovej veže, ktorú nepoznajú ani mnohí Bystričania

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM