Jakub Forgács Rôzne

Cenník bystrického hotela z čias dávno minulých: Koľko kedysi pod Urpínom stálo ubytovanie, či pivo!

Bohatá história Banskej Bystrice má aj domácim stále čo ponúknuť. Vedeli ste napríklad to, ako vyzerali cenníky v známom hoteli na námestí kedysi? Pozrite sa na to spolu s nami.

Ilustračný obrázok k článku Cenník bystrického hotela z čias dávno minulých: Koľko kedysi pod Urpínom stálo ubytovanie, či pivo!
5
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Tak ako ľudia, aj domy majú svoje osudy. V historickom centre Banskej Bystrice existuje viacero zaujímavých a našu pozornosť si zasluhujúcich domov. Mnohé z nich majú za sebou požiare, znovu obnovené priečelia, fasády, no tiež životné príbehy mnohých generácií ľudí, ktorí v nich žili. K zaujímavým domom na Hlavnom námestí kedysi patril aj hotel Rak, nazývaný tiež hotel “U Červeného raka”, dnes Námestie SNP č. 15. Bol s veľkou pravdepodobnosťou najstarším a najdlhšie fungujúcim hotelom v meste.

Rak podľa majiteľa

Prvým majiteľom domu, ktorého poznáme i po mene, bol v 20-tych rokoch 16. storočia Mikuláš Fleischer. Koncom 16. storočia ho odkúpil Juraj Krebs, veliteľ hradu Dobrá Niva. Podľa jeho mena Krebs – Rak, začali obyvatelia dom nazývať. On alebo jeho ďalší majitelia v ňom zriadili hotel, resp. hostinec, poskytujúci nocľah. Po Krebsovi dom vlastnil Krištof Lehner, bohatý obchodník z Norinbergu, ktorý bol až dvakrát zvolený za richtára. Po jeho smrti dom odkúpili Matej Goldberg a po ňom ho vlastnili Wolf Ox, Daniel Hoffer a Augustín Nitsch.

Pomerne známou je skutočnosť, že v roku 1848 resp. 1849 pohostinstvo hotela využil slovenský dejateľ, významná osobnosť našich dejín, Ľudovít Štúr. V tomto období dom nazývali aj Kellnerovský, po rodine, ktorá ho vlastnila. Tí však hotel Rak tiež predali, pretože v roku 1854 je už ako vlastník domu uvedený Johann Schlott. Z tohto roku sa zachovalo aj niekoľko exemplárov jedálnych, nápojových a hotelových cenníkov, ktoré cez ponuku a ceny približujú vtedajšiu dobu,

Ceny ubytovania či drahého šampanského

Hotel mal k dispozícii deväť izieb. Ceny za ubytovanie na jednu noc sa pohybovali od 20 do 36 krajciarov. K tomu poskytovali ešte ďalšie služby, ako napríklad: vždy vykúrená izba – 10 krajciarov, špeciálne pripravené posteľné prádlo – 10 krajciarov, na izbe mali hostia k dispozícii dva druhy sviečok, po štyri a po osem krajciarov. Keďže v tej dobe ľudia ako dopravný prostriedok používali zväčša kone a povozy, hotel ponúkal ako samozrejmé aj tzv. “maštaľné” služby: …jedna otiepka slamy – 6 krajciarov… a pod.

Z reštauračných služieb mal zákazník na výber pomerne slušný sortiment jedál a nápojov. Ceny polievok sa pohybovali od troch do šiestich krajciarov. Studené predjedlá /šunka, jazyk, sardinky, haringy/ boli v rozpätí od šiestich do dvanástich krajciarov. Hlavné jedlá /hovädzie s omáčkou, pečené mäso so šalátom, “čuspais” s prílohou, múčne jedlá…/ ponúkali v cenách od osem do 24 krajciarov.

V ponuke bol aj pomerne pestrý sortiment nápojov. Rôzne druhy vín, stolové aj značkové /Tokajské/ v cenách od 25 do 50 krajciarov za fľašu. Francúzske šampanské však stálo tri florény /zlaté/ a 45 krajciarov. Z ďalších nápojov boli v ponuke čierna a biela káva, čaj s rumom, ruský čaj, vajcový likér, čokoláda, v cenových reláciách od šesť do 20 krajciarov. Fľaša korytnickej minerálky stála 8 krajciare, pivo od šesť do 10 krajciarov. Pohárik slivovice ponúkali za tri krajciare, rumu za šesť krajciarov.

Na dvoch cenníkoch je podpísaný Albert Stanek, hostiteľ /Gastgeber/ a na jednom sám majiteľ domu a hotela Johann Schlott.

Čítajte tiež:

VIDEO, ktoré poteší oči každého Bystričana: Zaspomínajte si, ako to kedysi vyzeralo v našom meste

Krása, za ktorou je sa radosť vybrať: V Bystrici si môžete užiť najhodnotnejšiu lipovú alej široko-ďaleko

Dominanta nášho námestia v prúde času: História Hodinovej veže, ktorú nepoznajú ani mnohí Bystričania

Už stáročia čnie nad Bystricou, no skutočne ho poznáte? 5 zaujímavostí, ktoré ste o Urpíne možno ani netušili

Preteká cez Bystricu i celým okresom, viete však o ňom všetko? 5 zaujímavostí o Hrone, o ktorých ste možno netušili

Foto: ilustračné

Zdroj: Ján Baláž / Permon.eu

Dobové zábery vs. súčasnosť. Ako vyzerajú známe miesta v Bystrici?
5
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum/Dnes24
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM