Jakub Forgács Komunálne voľby

ROZHOVOR s kandidátmi na predsedu BBSK: Ako odpovedali na 5 zásadných otázok?

O post predsedu BBSK sa v októbrových komunálnych voľbách uchádzajú ôsmi kandidáti. Prečo sa rozhodli kandidovať a aké sú ich priority?

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s kandidátmi na predsedu BBSK: Ako odpovedali na 5 zásadných otázok?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V BBSK sú ôsmi kandidáti na predsedu kraja. Ako nezávislí kandidujú Ondrej Lunter a Adrian Polóny. O hlasy voličov sa budú uchádzať aj Miroslav Suja za stranu Republika, Rudolf Huliak za stranu Národná koalícia/Nezávislí kandidáti, Marek Kotleba za ĽSNS, Michal Albert za Komunistickú stranu Slovenska, Maroš Čupka za stranu Socialisti.sk a Jozef Sásik za Slovenskú ľudovú stranu Andreja Hlinku.

V rozsiahlom rozhovore s osmičkou uchádzačov sa dozviete aj to:

  • prečo sa rozhodli kandidovať na post župana
  • v akom stave sa podľa nich nachádza Banskobystric­ký kraj
  • akým problémom Banskobystrický kraj čelí
  • aké sú priority ich programu a čo by chceli v Banskobystrickom kraj zmeniť

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu BBSK? Budete kandidovať ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?

Ondrej Lunter: Verím v budúcnosť kraja a chcem osloviť ľudí pre program pokračovania spolupráce, s ktorým sme začali pred piatimi rokmi. Takto sme postupovali v zastupiteľstve, so starostami a primátormi, s odborníkmi. Naštartovali sme veľkú rekonštrukciu ciest, opravili sme 600 kilometrov a vieme dokončiť ďalších 500. Zrekonštru­ovali sme 35 domovov sociálnych služieb a začali nový revolučný koncept služieb pre seniorov u nich doma. Viem garantovať, že takto dokážeme do štyroch rokov poskytnúť služby pre ďalších 30.000 seniorov. Štvornásobne sme zvýšili investície do škôl oproti minulosti, a preto sa nám darí zvyšovať kvalitu vzdelávania aj pre potreby priemyslu. Získali sme už viac ako 100 miliónov eurofondov z úplnej nuly, lebo za predchádzajúceho vedenia boli úplne zastavené. Kandidujem ako nezávislý, ale teším sa aj podpore širokého spektra SaS, KDH, PS, Spolu, OKS, Aliancia, Hlas-SD, Dobrá voľba – umiernení a podporu mi vyjadril aj predseda Sme rodina.

Adrian Polóny: Rozhodol som sa kandidovať, pretože ako človeku narodenému v Banskobystrickom kraji mi je za posledné roky do plaču z úpadku, ktorý vidím pred očami. Rodinkárstvo Lunterovcov a ich amatérske riadenie ničia tento kraj – financie na cesty v kraji sa nečerpajú z fondov EÚ, ale opravujú sa za drahé úvery. Vďaka nekompetentnosti riadenia Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja je náš kraj druhý, zdôrazňujem, druhý najmenej rozvinutý kraj na Slovensku. Podporu politických strán vnímam ako záväzok, aby bola moja pozícia a politická orientácia pre ľudí jasne definovaná.

Miroslav Suja: Boli to občania okresu Detva, ktorí mi v minulosti dali mandát, aby som ich zastupoval v krajskom zastupiteľstve. O niekoľko rokov neskôr som dostal mandát od voličov ako poslanec Národnej rady SR. Preto chcem svoje politické skúsenosti z parlamentu naplno využiť v Banskobystrickom kraji. Aktívne sa pohybujem po regióne a cítim obrovskú podporu občanov. A to bola moja hlavná motivácia kandidovať na postu predsedu BBSK. Podpora od ľudí prichádza aj pre politické hnutie Republika, ktorého som podpredsedom. Takáto spätná väzba od ľudí nás jednoznačne poháňa a motivuje do našej práce. Je preto pochopiteľné, že v nadchádzajúcich voľbách budem kandidovať ako kandidát Republiky.

Rudolf Huliak: Človek v istej fáze svojho života dosiahne nejaké méty, zaznamená úspechy, dosiahne ciele, ktoré si v mladšom veku dal. Ja som sa vždy zaujímal o život okolo seba, vždy mi politické a sociálne dianie na Slovensku bolo blízke. Skoro 30 rokov svojho života som už strávil vo funkciách, vo zväzoch a spoločenstvách súvisiacich s poľovníctvom a lesmi. Mám už čosi za sebou a badám, že taká zlá situácia vo svete a aj na Slovensku ešte asi nebola. Človek sa rozhoduje, či sa bude len doma sťažovať alebo niečo aj urobí. Nechcem sa dožiť toho, že raz sám budem nadávať na seba, že som čosi urobiť mohol, ale neurobil som. Robím to hlavne pre svoje deti, ale aj pre naše, slovenské deti a rodiny. Po 89. roku sme dostali Slovensko ako vybudovanú, modernú, bohatú a sebestačnú krajinu. Dnes je Slovensko na plač, chudobné, zadlžené, nesebestačné. Ľudia sa majú stále horšie. Začíname žiť v totalite, štát obmedzuje ľudské práva a Európska únia nám diktuje nezmysly, proti ktorým sa nevieme brániť. Mám pocit, že musím niečo urobiť. Aspoň sa o to pokúsiť.

Marek Kotleba: Už som sa nemohol ďalej pozerať na to, ako nehospodárne organizovaná skupina Lunterovcov rabuje peniaze z daní nás všetkých. Treba si však povedať, že nahradenie jedného štandardného politika iným situáciu nevyrieši. A preto dávam možnosť voličom zvoliť si skutočne iného kandidáta.

Michal Albert: Na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja som v minulosti pracoval aj ako zástupca riaditeľa Úradu BBSK, aj ako vedúci oddelenia styku s verejnosťou a protokolu. Videl som, s akými problémami sa trápia bežní ľudia. Chceme pomáhať ľuďom aspoň tam, kde to ide a v rámci možností, ktoré sú dané. Chceme tiež počas kampane poukazovať na to, čo je zlé a čo treba zmeniť. S podporou politickej strany KSS mám veľmi dobrú skúsenosť, členovia KSS a jej vedenie sú dobrí a čestní ľudia, ochotní pomáhať, s ktorými sa mi vždy spolupracovalo maximálne dobre, ľudsky a konštruktívne. A KSS hovorí, ako veci naozaj sú, bez zástupných tém, ktoré používajú tie „najlepšie a najdokonalejšie“ strany a ktoré majú len ľudí opiť rožkom.

Maroš Čupka: Moja kandidatúra je spojená s politickým hnutím Socialisti.sk, ktorého som súčasťou. Pred ohlásením kandidatúry som prekonával obdobie dlhého zvažovania. Finálne rozhodnutie som si odkladal do poslednej chvíle. Podpora rodiny a blízkych mi toto rozhodnutie uľahčila. Záujem mladých ľudí o komunálnu politiku je nízky a aj preto som sa rozhodol, že budem reprezentovať túto skupinu.

Jozef Sásik: Za kandidáta na post predsedu BBSK ma nominovala Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku. Zaujímať sa o veci verejné je povinnosťou každého občana v normálne fungujúcej demokratickej spoločnosti.

Na nasledujúcej strane sa dočítate aj to, v akom stave sa podľa kandidátov nachádza kraj a aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímajú?

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM