Jakub Forgács Správy

Prestanú kolobežky jazdiť, kde nemajú? Bystrica reaguje na podnety ľudí

Mesto vyzvalo všetkých užívateľov zdieľaných kolobežiek, aby boli disciplinovaní a dodržiavali potrebné pravidlá. Čo im inak hrozí?

Ilustračný obrázok k článku Prestanú kolobežky jazdiť, kde nemajú? Bystrica reaguje na podnety ľudí
10
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský

Zelené elektrické kolobežky si hneď od svojho spustenia v Banskej Bystrici získali vlnu pozornosti. Okrem lákavej formy presunu mestom upútali aj nočným trúbením, ale nezodpovední jazdci na nich narobili aj vrásky mnohým vodičom, pričom viackrát hrozili kolízie. Prekvapivo sa premávajú aj po námestí, kde nemajú čo robiť. Čo na to mesto?

Reakcia mesta

Ako pre spravodajský portál Dnes 24 uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, pred spustením zdieľaných kolobežiek v našom meste intenzívne komunikovali so spoločnosťou Bolt a požadovali, aby bol vstup na kolobežke do niektorých zón zakázaný. Medzi ne patrí aj Námestie SNP a Dolná ulica.

„Po viacerých zisteniach príslušníkov mestskej polície a podnetoch adresovaných mestu v tomto smere sme kontaktovali zástupcov spoločnosti, aby sme ich informovali, že zdieľané kolobežky sa automaticky po vstupe na Námestie SNP a Dolnú ulicu nevypnú. Veríme, že prijmú potrebné opatrenia a dodržia to, na čom sme sa dohodli na začiatku,“ pokračovala Marhefková.

Manažér pre elektrické kolobežky Bolt na Slovensku Martin Zajíc ešte v stredu uviedol, že v systéme je Námestie SNP a Dolná ulica označená ako no-go zóna. "To znamená, že pri vjazde do tejto oblasti sa rýchlosť kolobežky obmedzí na 0 km/h, prípadne sa vypne motor. Na kolobežke je možné odrážať sa, takýto postup však neodporúčame,“ dodal Zajíc.

Ďalšie aktuálne správy

Ako postupovať?

Zaujímalo nás tiež, či mesto reaguje na podnety a sťažnosti ľudí, resp. či sú aj mestskí policajti nejako poverení kolobežkárov kontrolovať. „Mesto, rovnako aj príslušníci mestskej polície na podnety reagujú a riešia ich,“ potvrdila Marhefková.

„Pripomíname, že elektrickú kolobežku môže po bežnej komunikácii viesť iba osoba staršia ako 15 rokov. Toto neplatí v obytnej zóne, na chodníku pre cyklistov a poľnej/lesnej ceste. Spoločnosť Bolt v obchodných podmienkach deklaruje, že kolobežku požičia len osobe staršej ako 18 rokov. Stretávame sa však s tým, že neplnoletým osobám zaplatia takúto jazdu na zelenej kolobežke rodičia, resp. starší rodinní príslušníci,“ spomenula hovorkyňa..

„Radi by sme vyzvali všetkých užívateľov zdieľaných kolobežiek, aby boli disciplinovaní a dodržiavali potrebné pravidlá. Kolobežkári si musia uvedomiť, že sú riadnymi účastníkmi cestnej premávky a v prípade porušenia zákonných ustanovení im môže byť uložená pokuta,“ dodala Marhefková, ktorá dala do pozornosti aj kontakty, na ktoré môžu obyvatelia priamo nahlasovať problémy alebo poukázať na nesprávne zaparkované kolobežky – banskabystrica@bolt.eu. alebo https://bolt.eu/…ort-scooter/.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac o kolobežkách v Banskej Bystrici

Elektrické kolobežky Bolt
10
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM