Jakub Forgács Správy

Niektorí Bystričania proste neriešia: Na nových kolobežkách uháňajú aj námestím, VIDEO

Pod Urpínom v posledných dňoch rezonuje novinka. Sú ňou zelené elektrické kolobežky, ktoré sa najnovšie ukázali aj na mieste, kde nemajú čo robiť.

Ilustračný obrázok k článku Niektorí Bystričania proste neriešia: Na nových kolobežkách uháňajú aj námestím, VIDEO
10
Galéria

Od pondelka 19. apríla môžu Bystričania využívať zelené elektrické kolobežky, ktoré si vedia požičať prostredníctvom mobilnej aplikácie. Hoci rozhodne ide o ekologickú a zaujímavú formu dopravy po meste, novinka pod Urpínom upútala hneď v prvých dňoch aj inak.

Priamo na námestí

Najprv kolobežky prekvapili obyvateľov Fončordy nočným trúbením a v ďalších dňoch jazdci na nich narobili vrásky nejednému vodičovi. Ako sa ukázalo, mnohí Bystričania totiž nedodržujú základné pravidlá jazdy na nich.

V pondelok podvečer sa nám do redakcie dostalo video od čitateľky (pozn. red.: pod textom), ktorá zachytila, ako kolobežky jazdia priamo po bystrickom Námestí SNP.

Tam však podľa informácií od mesta nemajú čo robiť: „Na kolobežke sa nebude môcť jazdiť a parkovať na Námestí SNP a Dolnej ulici, kde sa samospráva dlhodobo snaží regulovať pohyb áut a cyklistov. V tomto priestore je prioritou chodec. Zákaz jazdiť na zdieľaných kolobežkách bude aj v Mestskom parku na Tajovského ulici a v Parku pod Pamätníkom SNP, kde sa bude dať prejsť na kolobežke len po vonkajšom chodníku určenom pre chodcov aj cyklistov,“ uviedla samospráva v čase, keď kolobežky predstavili verejnosti.

Ďalšie aktuálne správy

V no-go zóne

„V systéme je Námestie SNP a Dolná ulica označená ako no-go zóna. To znamená, že pri vjazde do tejto oblasti sa rýchlosť kolobežky obmedzí na 0 km/h, prípadne sa vypne motor,“ potvrdil pre spravodajský portál Dnes 24 Martin Zajíc, manažér pre elektrické kolobežky Bolt na Slovensku.

„Na kolobežke je možné odrážať sa, takýto postup však neodporúčame,“ dodal Zajíc so slovami, že v uliciach, ktoré nadväzujú na túto oblasť, je rýchlosť obmedzená na 10 km/h.

Oslovili sme aj mesto, aby sme zistili, ako je kontrolovaný pohyb týchto kolobežiek na námestí, resp. či na dodržiavanie pravidiel nejako dohliadajú aj mestskí policajti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac o kolobežkách v Banskej Bystrici

Zdroj: Dnes24.sk
Elektrické kolobežky Bolt
10
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM