Jakub Forgács Správy

Vedia Bystričania jazdiť na nových kolobežkách? Mnohí nedodržujú ani základné PRAVIDLÁ

Zelené kolobežky v uliciach Bystrice pútajú pozornosť ľudí a tešia sa záujmu. Vedeli ste však, že na nich nemôžu jazdiť deti a nie sú určené na chodníky?

Ilustračný obrázok k článku Vedia Bystričania jazdiť na nových kolobežkách? Mnohí nedodržujú ani základné PRAVIDLÁ
Zdroj: Dnes24.sk

Ponuku osobnej dopravy v Banskej Bystrici rozšírili od pondelka 19. apríla elektrické kolobežky Bolt, ktorých má v nasledujúcich týždňoch v meste pribudnúť približne 200. Hneď v prvý večer pútali pozornosť aj na Fončorde. Viac sa dočítate TU!

Mesto po zavedení kolobežiek avizovalo niekoľko obmedzení. „Na kolobežke a nebude môcť jazdiť a parkovať na Námestí SNP a Dolnej ulici, kde sa samospráva dlhodobo snaží regulovať pohyb áut a cyklistov. V tomto priestore je prioritou chodec. Zákaz jazdiť na zdieľaných kolobežkách bude aj v Mestskom parku na Tajovského ulici a v Parku pod Pamätníkom SNP, kde sa bude dať prejsť na kolobežke len po vonkajšom chodníku určenom pre chodcov aj cyklistov,“ uvádza na svojom webe.

Reakcie ľudí na sociálnych sieťach a aj naša skúsenosť ukázali, že mnohí Bystričania kolobežky nevedia využívať správne.

Skúsenosti Bystričanov

Viacero Bystričanov správanie kolobežkárov zaskočilo. „Podľa vás je normálne, že človek, ktorý možno prvýkrát stojí na kolobežke a osemročné dieťa vojde na vozovku? Bez akýchkoľvek bezpečnostných prvkov?,“ pýta sa na sociálnej sieti Petra, ktorá zažila kolobežkárov na frekventovanej križovatke v centre mesta. „My sme dnes mali takúto česť s deťmi vo veku osem rokov, možno menej, v Kapitulskej,“ reagovala Zuzana.

Negatívnu skúsenosť má aj bystrický poslanec Martin Turčan. „Traja, tak 13-roční chalani preleteli plnou rýchlosťou priamo krížom cez cestu a len vďaka pomalej jazde a zabrzdeniu "na fleku“ som ich autom nezrazil," napísal na sociálnej sieti. Ako poznamenal, domnieva sa, že bude trvať dlho, kým sa stane riadne vážna nehoda..

Zisťovali sme teda, kto a za akých podmienok môže na týchto kolobežkách vôbec jazdiť. Možno budete prekvapení.

Nič pre deti

„Pre jazdu na kolobežke je v prvom rade dôležité aby jazdec či jazdkyňa jazdili ohľaduplne, neobmedzovali a neohrozovali ľudí a autá okolo seba. To je základný predpoklad pre to, aby nevystavovali riziku seba ani svoje okolie. Samozrejmosťou by malo byť dodržiavanie pravidiel cestnej premávky či prispôsobenie rýchlosti okolitým podmienkam,“ uviedol pre spravodajský portál Dnes 24 Martin Zajíc, manažér pre elektrické kolobežky Bolt na Slovensku.

„Pri používaní elektrických kolobežiek odporúčame primárne využívať cyklochodníky. Kolobežky však môžu jazdiť aj po krajnici vozoviek či v najkrajnejšom prípade aj po chodníku,“ poznamenal so slovami, že po chodníku by mali jazdiť po pravej strane a rýchlosťou približujúcou sa rýchlosti chôdze.

Doplnil aj všeobecné bezpečnostné opatrenia, ktoré zahŕňajú nasledovné:

  • Používať helmu a pohodlnú obuv s plochou podrážkou bez vysokých podpätkov
  • Jazdiť iba v povolených oblastiach
  • Jazdiť čo možno najpriamejšie a vyhýbať sa prudkému zatáčaniu
  • Nepoužívať kolobežku počas dažďa a silného vetra
  • Nepoužívať kolobežku pod vplyvom omamných látok
  • Kolobežka je určená pre jednu osobu

„Pre jazdu na kolobežke nie je potrebné žiadne špeciálne oprávnenie, jazdec či jazdkyňa však musia mať viac ako 18 rokov. Jazdci by mali vždy používať helmu,“ upozornil Zajíc.

Základné informácie k lokálnej prevádzke kolobežiek sú v aplikácii Bolt, poprípade na internete. Bezpečnostné tipy sa užívateľovi zobrazia v aplikácii pred prvou jazdou, kde má zároveň možnosť zapnúť si režim začiatočníka. Tento režim obmedzuje maximálnu rýchlosť na 15 km/h a slúži na to, aby si užívateľ na kolobežku lepšie zvykol. Samotné kolobežky majú aj hlasový výstup a jazdca tak informujú aj počas jazdy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac o kolobežkách v Banskej Bystrici

Elektrické kolobežky Bolt
10
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM