Jakub Forgács Samospráva

Prekvapenie na rokovaní: Turčan mal spoznať plat, zrazu sa rozhodovalo či vôbec bude viceprimátor

Poslanci mali rozhodovať o výške odmeny druhého viceprimátora Martina Turčana. Všetko sa však zvrtlo ešte v úvode rozpravy. To, či vôbec bude druhým zástupcom Jána Nosko, muselo schváliť zastupiteľstvo. Prečo tomu bolo tak?

Ilustračný obrázok k článku Prekvapenie na rokovaní: Turčan mal spoznať plat, zrazu sa rozhodovalo či vôbec bude viceprimátor
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva sa riešil aj plat viceprimátora Martina Turčana, ktorý sa svojej funkcie ujal len prednedávnom. Hneď v úvode rozpravy však nastal problém. „Dá sa baviť o tom, či potrebujeme druhého primátora, dá sa baviť o tom, aký by mal mať plat, ale to je všetko úplne jedno, v porovnaní s tým hlavným. Z môjho pohľadu je tento návrh protizákonný. Zákon totiž hovorí, že menovať viceprimátora môže primátor len do 60 dní odo dňa zloženia sľubu,“ povedal poslanec Banskobystrickej alternatívy Vladimír Pirošík. Ako spomenul, ak z nejakého dôvodu primátor nevyužije svoje práva do 60 dní, tak mu to právo zaniká a prechádza na zastupiteľstvo.

„Pán primátor sa o druhom viceprimátorovi rozhodol až 15 dní po tom, ako tou kompetenciou nedisponoval. V tejto chvíli patrí právomoc rozhodovať o druhom viceprimátorovi zastupiteľstvu. Jediné čo sa dá spraviť, je stiahnuť tento materiál, resp. ho neprijať a na májovom zastupiteľstve ho riadne schváliť. Dovtedy mu nie je možné prijať plat. Ak by na základe takéhoto uznesenia začal poberať plat, tak z môjho pohľadu ide o bezdôvodné obohoatenie. Chudák Martin Turčan je v tom úplne nevinne,“ pokračoval Pirošík.

Nosko svoje rozhodnutie hájil

„Na januárovom zastupiteľstve sa poslanec Pavol Bielik pýtal, či uvažuje o vymenovaní druhého viceprimátora. Primátor Nosko odpovedal, citujem: "Zatiaľ týmto spôsobom neuvažujem, ale čas ukáže.“ To bolo 27. januára," doplnil nezávislý poslanec Martin Klus, ktorého zaujímalo, čo konkrétne sa zmenilo, keď rozhodovali o plate prvého viceprimátora, že mali rozhodovať o plate toho druhého.

„Uplatniť si právo, menovať svojho viceprimátora, som urobil v zákonnom čase. Nič sa nehovorí o druhom viceprimátorovi v uvedenom čase dvojmesačnej lehoty. Po čase uznal za vhodné a potrebné, v rámci kontinuity, jednak rokovaní, ktoré prebiehajú a problémov, ktoré riešime, že je potrebné tento tím rozšíriť a považujem to aj v tejto tejto chvíli za absolútne správne rozhodnutie,“ reagoval primátor Ján Nosko, ktorý druhého viceprimátora predstavil ešte 2. marca.

Následne sa do rozpravy prihlásili viacerí poslanci a po niekoľkých minútach bol podaný návrh na voľbu Martina Turčana do funkcie druhého zástupcu primátora na 60%-ný pracovný úväzok. Pirošík krátko na to vyzval Martina Turčana, aby predstavil svoj program, ak poslanci majú hlasovať, čo primátor považoval za nepotrebné, a tak zastupiteľstvo hlasovalo najprv o spôsobe hlasovania, ktoré odsúhlasili ako verejné a prijatý návrh prešiel. Následne bola poslancami schválená aj výška platu druhého zástupcu primátora vo výške 60 % platu určeného primátorovi v rozsahu 0,6 úväzku s účinnosťou od 24. marca.

Čítajte tiež:

Poslanci schválili rozpočet na rok 2015: Ďalších peňazí sa dočká aj Divadlo z Pasáže!

Banská Bystrica sa konečne dočkala: Mesto má nový územný plán

V Bystrici sa udeľovali Čestné občianstva aj Ceny mesta: Pozrite si mená, ktorým sa ušlo pocty

Mesto si zoberie takmer miliónový úver od banky: Na čo poslúžia státisíce eur?

Mestské komisie spoznali neposlaneckých členov: TÍTO známi aj menej známi Bystričania do nich zasadnú

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM