Jakub Forgács Samospráva

Poslanci schválili rozpočet na rok 2015: Ďalších peňazí sa dočká aj Divadlo z Pasáže!

Mestské zastupiteľstvo malo na svojom zasadnutí na programe dôležitú úlohu. Po dlhých mesiacoch v provizóriu sa poslancom podarilo schváliť rozpočet mesta.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili rozpočet na rok 2015: Ďalších peňazí sa dočká aj Divadlo z Pasáže!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte pred samotným schvaľovaním rozpočtu mestskí poslanci riešili, čo s fondom minulých rokov a fondom rozvoja bývania. Rozhodli, že nerozdelený zostatok fondu minulých rokov v sume 281 046,58 pôjde na elektronizáciu verejnej správy IMBA. Zmenili tiež pôvodný účel použitia 33 729,72 eur z fondu minulých rokov z projektu Komunitného multifunkčného centra na elektronizáciu verejnej správy IMBA a schválili použitie fondu rozvoja bývania na splátky mostu do priemyselného parku v sume 125 033,09 eur.

Padlo niekoľko pozmeňovacích návrhov

Poslanci následne rokovali o rozpočte mesta na rok 2015, ktorý je zostavený ako prebytkový, pričom z prebytku bežného rozpočtu sa kryje schodok kapitálového rozpočtu a finančných operácií. Rozpočet mesta kvantifikuje výdavky, alokované do 16 programov zostavenej programovej štruktúry. Výsledkom súladu medzi zdrojmi financovania na jednej strane a potrebami ako aj prioritami mesta na strane druhej je zostavenie mierne prebytkového rozpočtu na rok 2015, s optimistickým výhľadom na ďalšie dva roky.

V rozprave padli aj pozmeňovacie návrhy poslancov. „Navrhujem dve malé zmeny v programe. Aby sme vyčlenili 5 000 eur z výkonu funkcie primátora do projektového plánovania na prípravu rekonštrukcie fontány v Národnej ulici alebo v Hornej ulici. Presun finančných prostriedkov zo správy a evidencie majetku a 5 000 eur do podprogramu podpora životného prostredia grantovým systémom,“ uviedol Pavol Katreniak z Banskobystrickej alternatívy.

Poslanec Igor Kašper tiež navrhol, aby členovia komisií – neposlanci, mali zrušené odmeny za prácu v komisiách Mestského zastupiteľstva. Následne viceprimátor Jakub Gajdošík reagoval na pozmeňovacie návrhy Katreniaka, o ktorých si myslí, že ich netreba vyčleňovať samostatne a zvládnu sa aj za menej peňazí.

Na pretrase televízia aj divadlo

„TV Hronka, na ktorú chce vedenie meste vynaložiť 60 000 eur, je súkromné médium, ktoré netreba dotovať. Informovanosť Banskobystričanov je dostatočná, máme tu 13 médií. Aká je efektivita týchto vynaložených peňazí. Vieme, či niekto sleduje túto televíziu. Mesto by malo využiť dvojsmerné komunikačné kanály, ako napríklad sociálne siete,“ poznamenal Matej Bučko z Banskobystrickej alternatívy, ktorý tieto prostriedky nepovažuje za efektívne využité.

Ako Bučko ďalej poznamenal, v Banskej Bystrici máme obrovskú skupinu aktívnych obyvateľov. Podľa jeho slov by bolo lepšie, radšej investovať týchto 60 000 eur do nich. „Či už sú to občianske rady, podfinancované mestské časti, takisto je tu participatívny rozpočet,“ pokračoval. Navrhol tieto peniaze rozdeliť nasledovne: 25 000 eur do programu interné služby na financovanie výborov, sumu 30 000 eur na financovanie participatívneho rozpočtu a sumu 5 000 eur na sociálne služby, podporu sociálnych služieb grantovým systémom. Ako doplnil primátor, krajské mesto by podľa neho malo mať televíziu, a tak ju obhajuje.

„Rozpočtová položka pre Divadlo z Pasáže je na úrovni, ktorá by znamenala likvidáciu tohto divadla,“ uviedol viceprimátor Jakub Gajdošík, ktorý navrhol presunúť 10 000 eur na navýšenie prostreidkov pre Divadlo z Pasáže a navýšenie 5 000 eur na pamätihodnosti mes­ta.

Poslanci pristúpili k hlasovaniu o jednotlivých návrhoch. Pavol Katreniak svoj prvý návrh stiahol, druhý poslanci neschválili po tom, čo Jakub Gajdošík ubezpečil, že požadované prostriedky budú vyčlenené. Neposlanci nebudú za sedenie v komisiách Mestského zastupiteľstva odmeňovaní, keďže návrh Igor Kašpera medzi poslancami prešiel. Zastupiteľstvo schválilo administratívnu úprava vykazovania vyčlenených financií pre školy, ako aj preverenie efektívnosti vynakladania financií na členstvo mesta v rozličných organizáciách, ktoré navrhoval Martin Klus. Návrh Mateja Bučka poslanci neschválili, Divadlo z Pasáže sa dočká potrebných financií, keďže návrh Jakuba Gajdošíka v pléne prešiel. Poslanci následne schválili návrh rozpočtu mesta na rok 2015.

Schválený rozpočet na rok 2015

Bežné príjmy 46 008 669 € Bežné výdavky 44 426 012 €
Kapitálové príjmy 2 739 477 € Kapitálové výdavky 3 510 551 €
Príjmové finančné operácie 1 451 785 € Výdavkové finančné operácie 2 260 692 €
Príjmy spolu 50 199 931 € Výdavky spolu 50 197 255 €

Čítajte tiež:

Banská Bystrica sa konečne dočkala: Mesto má nový územný plán

Známy kultúrny stánok má problém: Bystrickému divadlu hrozí zatvorenie

V Bystrici sa udeľovali Čestné občianstva aj Ceny mesta: Pozrite si mená, ktorým sa ušlo pocty

Mesto si zoberie takmer miliónový úver od banky: Na čo poslúžia státisíce eur?

Mestské komisie spoznali neposlaneckých členov: TÍTO známi aj menej známi Bystričania do nich zasadnú

Prekvapenie na rokovaní: Turčan mal spoznať plat, zrazu sa rozhodovalo či vôbec bude viceprimátor!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM