Jakub Forgács Samospráva

Banská Bystrica sa konečne dočkala: Mesto má nový územný plán

Banskobystričania sa dočkali nového územného plánu. Na zastupiteľstve v súvislosti s ním vystúpilo hneď niekoľko poslancov, ktorí podali viaceré pozmeňovacie návrhy. Pozrite, čo všetko rezonovalo v pléne.

Ilustračný obrázok k článku Banská Bystrica sa konečne dočkala: Mesto má nový územný plán
Zdroj: Dnes24.sk

Na treťom rokovaní zastupiteľstva sa na pretras dostal aj územný plán mesta Banská Bystrica a Koncepcia rozvoja mesta Banská Bystrica v oblasti tepelnej energetiky. Bod, ktorý podobne ako rozpočet mesta už mesiace čakal na schválenie, rozprúdil medzi poslancami diskusiu.

Sporné body

„Som presvedčený, že sa k tomuto dokumentu postavíme zodpovedne a budeme racionálne komunikovať. Je tam niekoľko sporných bodov, ktoré sme opakovane riešili a úprimne nám záleží na tom, aby sme našli priestor alebo techniku, akým spôsobom toto vyriešiť,“ povedal na úvod rokovania o územnom pláne mesta primátor.

Po ňom vystúpil hlavný architekt mesta Ľubomír Keleman, ktorý územný plán mesta predstavil v pléne. „Medzi sporné body patrí napríklad výstavba na THK, kde sa však hovorí o výstavbe parkovacích plôh a nie ďalších obytných domov. Ďalšou pripomienkou bolo, aby v okolí Pamätníka SNP nebola umožnená výstavba, čo je akceptované,“ pokračoval Keleman s tým, že v pripomienkach niektorých poslancov bolo aj rešpektovanie územného plánu VÚC, čo je tiež akceptované či téma výstavby na Urpíne.

„Sporný bod malej vodnej elektrárne považujeme za sporný asi všetci a máme pripravené riešenie. Pripomienkami vieme malé vodné elektrárne dostať z územného plánu von,“ doplnil primátor Ján Nosko.

Pozmeňovacie návrhy poslancov

„Zodpovednosť za územný plán mesta budeme niesť my a nie úrad, ktorý sa vyjadruje len k postupu. Nadriadený úrad nemá právo hovoriť, čo chceme a nechceme. Nemôžem hlasovať za niečo, čo mi nejaký úradník nadiktuje,“ povedala v rozprave Ľudmila Priehodová z Banskobystrickej alternatívy. Čo sa týka malých vodných elektrární a stanoviska, že malá vodná elektráreň Vlkanová má platné územné rozhodnutie uviedla, že je presvedčená, že nie je v súlade so zákonom. Následne poslanci Banskobystrickej alternatívy začali podávať pozmeňovacie návrhy, týkajúce sa vyňatia výstavby na Námestí Ľudovíta Štúra či výstavby v areáli Pamätníku SNP.

„Návrh územného plánu mesta povolí výstavbu päťpodlažného objektu v areáli Pamätníku SNP. Existujúci územný plán predpisoval na tomto mieste zeleň. V starom meste by tak došlo k ďalšiemu zahusteniu. Novostavba v areáli Pamätníka SNP by mala nepriaznivý urbanistický efekt,“ uviedol poslanec Pavol Katreniak, podľa ktorého by tak došlo k určitému zdegradovaniu budovy Pamätníka SNP. Poukázal tiež na to, že petíciu proti výstavbe podpísalo 4 000 ľudí a že jeho pozmeňovací návrh nechce meniť súčasný stav. Ako pokračoval, územný plán VÚC predpisuje zachovanie a obnovu Kalvárie na celom vrchu Urpín a tiež preto podal pozmeňovací návrh, aby sa na tomto mieste zachovali pôvodné plochy.

„Poslanci mestského zastupiteľstva sú podľa mňa povinní zosúladiť návrh so zákonom. Sme povinní schváliť nový územný plan zodpovedne, aby bol prijateľný. Podávam návrh o vypustenie návrhu malých vodných elektrární pri Iliaši a vo Vlkanovej z územného plánu mesta,“ povedal poslanec Banskobystrickej alternatívy Milan Lichý. Jeho spolustranníčka Lucia Skokanová tiež podala pozmeňovací návrh ohľadne spomínanej polyfunkčnej zástavby bytových domov na THK.

V pléne vypukla diskusia

Do rozpravy o územnom pláne sa potom postupne prihlásilo viacero poslancov z ostatných politických klubov. "Som jeden z tých, ktorý blokoval územný plán, pre dôvody, ktoré uvádzali aj kolegovia z Banskobystrickej alternatívy. Ide nám teraz všetkým o to, aby sme schválili územný plán, ale aby sme nedovolili postaviť sporné stavby,” povedal Milan Smädo z klubu nezávislých s tým, že je presvedčený, že vedenie mesta má evidentný záujem, aby sa tieto stavby nepostavili.

K slovu sa prihlásil aj viceprimátor Jakub Gajdošík, ktorý vysvetlil, že územný plán neprešiel minulý rok, pretože schválenie dodatočných zmien je nezákonné. Ako povedal, po schválení územného plánu sa žiada vypracovanie zonálnych plánov, ktoré musí opäť schváliť zastupiteľstvo a bez nich sa nevyhovie žiadnej výstavbe. "Chcel by som vidieť toho idiota, kto nakreslil 35 vodných elektrární na rieke Hron. Je to nežiadúce v rámci mesta a v rámci povodia Hrona. Akákoľvek výhovorka, že je to protipovodňová ochrana, sú výmysly. Malé vodné elektrárne nepatria do intravilánu mesta,” povedal okrem iného Gajdošík.

„Ak niekto povie, že potenciálnym neprijatím územného plánu môžeme prísť o eurofondy, to je úplny nezmysel,“ spomenul poslanec Banskobystrickej alternatívy Vladimír Pirošík. „Ak by sa územný plán mesta schválil so zmenami, ktoré navrhli poslanci, nebolo by to nezákonné“ pokračovala Eva Kovačechová, advokátka zo združenia Via Iuris, ktorá vystúpila na návrh Pirošíka a vyvracala tvrdenie hlavného architekta. Podľa nej je schvaľovanie územného plánu originálnou kompetenciou samosprávy a zákon nezakazuje, aby poslanci niektoré stavby vylúčili z návrhu.

Poslanci v hlasovaní neprijali pozmeňovacie návrhy poslancov Banskobystrickej alternatívy Priehodovej, Katreniaka, Lichého ani Skokanovej, kedy sa väčšina poslancov zdržala hlasovania. Schválenia sa dočkal až posledný pozmeňovací návrh viceprimátora Jakuba Gajdošíka, ktorý zaviazal Útvar hlavného architekta mesta k vypracovaniu zmien a doplnkov za účelom vylúčenia malej vodnej elektrárne z územného plánu. V závere nakoniec mestskí poslanci schválili územný plán a Koncepciu rozvoja mesta Banská Bystrica 21 hlasmi, 8 hlasov bolo proti a jeden poslanec sa zdržal.

Čítajte tiež:

Poslanci schválili rozpočet na rok 2015: Ďalších peňazí sa dočká aj Divadlo z Pasáže!

V Bystrici sa udeľovali Čestné občianstva aj Ceny mesta: Pozrite si mená, ktorým sa ušlo pocty

Mesto si zoberie takmer miliónový úver od banky: Na čo poslúžia státisíce eur?

Mestské komisie spoznali neposlaneckých členov: TÍTO známi aj menej známi Bystričania do nich zasadnú

Prekvapenie na rokovaní: Turčan mal spoznať plat, zrazu sa rozhodovalo či vôbec bude viceprimátor!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM