Jakub Forgács Samospráva

ROZHOVOR s bystrickým viceprimátorom: Čo povedal Martin Turčan o svojej novej funkcii?

Už tretíkrát je banskobystrickým poslancom, no prvý raz sedí na viceprimátorskej stoličke. Vyspovedali sme druhého viceprimátora Banskej Bystrice Martina Turčana, ktorý nám prezradil nielen čo-to o novej práci, ale aj o tom, ako sa dotkne jeho osobného života.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s bystrickým viceprimátorom: Čo povedal Martin Turčan o svojej novej funkcii?
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko definitívne uzavrel okruh svojho najbližšieho tímu a pribral do neho druhého viceprimátora, ktorým sa od 2. marca stal mestský poslanec Martin Turčan (33, SDKÚ-DS). Mladý viceprimátor vyštudoval Fakultu elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. Vo vlaňajších komunálnych voľbách ho Banskobystričania zvolili už po tretí raz za poslanca mestského zastupiteľstva (MsZ) vo volebnom obvode Sásová-Rudlová, v tom istom ako viceprimátora Jakuba Gajdošíka.

Ako ste zareagovali, keď ste sa od primátora dozvedeli, že sa stanete druhým viceprimátorom mes­ta?

Ponuku na spoluprácu s primátorom Noskom som prijal pozitívne, ale zároveň s rozvahou. Už počas predvolebnej kampane, ale aj po voľbách sme našli spoločnú zhodu v tom, ako by malo naše mesto vyzerať a fungovať. To považujem za dôležité a za dobrý predpoklad, aby sa nám tieto predstavy podarilo aj zreálniť.

Váhali ste, či takúto ponuku prijať alebo ste sa rozhodli hneď?

Po rozhovore s pánom primátorom, kde sme túto ponuku prebrali detailnejšie, vrátane jeho očakávaní od tejto pozície, sa mi už rozhodovalo ľahko. Zhoda je maximálna.

Čo na to vaša rodina či priatelia?

Moja rodina aj priatelia si už za tie roky zvykli, že veľa času venujem aktivitám spojeným s mestom.

Podporili vás v tomto kariérnom postupne alebo mali aj výhrady?

Podporili ma. Pravdou však je, že keď som do tejto spolupráce vstúpil a prijal som ponuku, vyslovili obavy, že budem mať opäť menej voľného času. Som ale presvedčený, že všetko je o správnom zorganizovaní práce. Ja si ten čas určite nájdem, pretože rodina aj priatelia sú pre mňa dôležití.

Viete už, čo všetko nové vás teraz čaká vo funkcii?

Som na úrade pár dní a zoznamujem sa s detailnejším chodom úradu, ktorý mi ako poslancovi doteraz nebol v takomto rozsahu známy.

Máte predstavu, čomu by ste sa chceli ako druhý viceprimátor venovať, resp. aké máte priority?

Samozrejme mám, každopádne vedenie mesta nie je o solitéroch a presadzovaní si za každú cenu svojho. Je nutné sa zjednotiť na víziách pána primátora a robiť všetko pre ich naplnenie.

Chceli by ste do tejto funkcie priniesť niečo nové, vlastné, napríklad byť viac v kontakte s Bystričanmi?

Nikdy som sa kontaktu s obyvateľmi mesta nebránil a stále som mal témy a námety na riešenie. Toto sa určite nezmení až na to, že teraz už nie som len poslanec za svoj volebný obvod, ale viceprimátor celého nášho mesta.

S novým miestom vám pribudnú určite aj nové povinnosti. Myslíte si, že to všetko budete stíhať?

Budem pre to robiť, čo sa dá. Výhodu mám v tom, že systém práce mám roky nastavený a viem ako postupovať v konkrétnych problémoch a situáciách, ktoré riešim v Sásovej.

Čítajte tiež:

Nosko oznámil ďalšiu novinku vo vedení mesta: Martin Turčan sa stal druhým viceprimátorom

Foto: archív Martina Turčana

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM