Jakub Forgács Samospráva

Poslanec Mičev otvorene v ROZHOVORE: Moja priorita v tomto roku je jasná

Zastupujú nás a rozhodujú o chode mesta... Bystrickí poslanci sa denne stretávajú s ľuďmi a riešia ich problémy. S čím sa potýka Stanislav Mičev?

Ilustračný obrázok k článku Poslanec Mičev otvorene v ROZHOVORE: Moja priorita v tomto roku je jasná
Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí poslanci sa vo svojich volebných obvodoch skutočne nenudia. Niet sa čomu čudovať, veď v tak veľkom meste ich máme iba štyri. Volebný obvod č. 1 tvoria centrum, Majer, Uhlisko, Senica a Šalková. Ako poslanci mestského zastupiteľstva zaň zodpovedajú: Viera Dubačová, Ludvik Nábělek, Marcel Pecník, Ján Šabo, Jaroslav Kuracina, Pavol Katreniak a Stanislav Mičev. Práve s posledným menovaným poslancom sme sa porozprávali o situácii v tejto časti Banskej Bystrice.

Skúste nám priblížiť dianie vo vašom volebnom obvode za posledné obdobie…

Nakoľko pracujem vo funkcii generálneho riaditeľa Múzea SNP, najviac sa zdržiavam v okolí pamätníka. Samozrejme, že vnímam aj dianie v ostatných častiach volebného obvodu. Musím priznať, že nie som na drobnokresbu a na riešenie „malých“ problémov obyvateľov. Skôr sa zameriavam na riešenie globálnych vecí, s čím mám potrebné skúsenosti, myslím tým najmä na prípravu projektov z rôznych podporných systémov. Našťastie si to môžem dovoliť, pretože v našom volebnom obvode je dostatok fundovaných poslancov, ktorí veľmi zodpovedne pracujú s voličmi. Tým nechcem povedať, že sa tzv. drobným problémom nevenujem.

Je u vás nejaká priorita na tento rok?

Moja priorita je v tomto roku úplne jasná a dúfam, že jej naplnením pomôžem nielen obyvateľom môjho volebného obvodu, ale aj celému mestu a kraju. Ide o prípravu a realizáciu projektu centra kreatívneho priemyslu. Určite sa nájdu javy, ktoré vás vo vašom volebnom obvode trápia a potrebovali by zmenu…

Znova sa na to pozriem cez prizmu Pamätníka SNP. Podarilo sa nám v minulých rokoch investovať v rámci jeho areálu niekoľko tisíc eur. Bohužiaľ, vandalizmus naše úsilie marí. Fontánka fungovala asi dva týždne. Dovtedy, kým do nej nejaký „výtečník“ nenasypal piesok a je teda nefunkčná. Oprava by stála niekoľko tisíc. Na centrálne schodisko sme namontovali zábradlie s osvetlením. Zábradlie ešte je – osvetlenie je preč. Nové lavičky sú „ošetrené sprejermi, rovnako ako betónové stély. Pancierový vlak nám zastriekali na druhý deň po inštalácii. Parkovanie aut na trávnatých plochách je akousi samozrejmosťou. Pravdepodobne od slova park – parkovanie. A mohol by som pokračovať…

A čo vás, naopak, teší?

Odpoveď je jednoduchá. Zbúraná autobusová stanica.

Mestský poslanec je samozrejme v každodennom styku s obyvateľmi, ktorí bývajú v jeho štvrti. Akí sú teda samotní ľudia, ktorí žijú vo vašom volebnom obvode?

Rôznorodí. Tak ako všade.

Obracajú sa na vás s problémami priamo ľudia?

Aj osobne aj prostredníctvom mailu.

Stretli ste sa už s netradičným či kurióznymi podnetmi alebo požiadavkami?

Väčšinou ide o seriózny záujem o zlepšenie podmienok života v obvode. Naozaj by som nerád znevažoval akúkoľvek aktivitu občanov.

Opíšte nám aj niektoré vaše väčšie túžby ohľadom budúcnosti vo vašom obvode, resp. čo plánujete…

Na toto som v zásade odpovedal. Absolútnou prioritou je pre mňa projekt centra kreatívneho priemyslu a odmenežovanie toho projektu až po realizáciu. Okrem toho aj zrealizovanie rekonštrukcie Múzea SNP.

Takmer so všetkým dnes hýbu okrem ľudí práve peniaze. Na čo by ste vo vašom volebnom obvode prijali viac financií?

Ak by som sa mal držať rady Petra Jaroša z Tisícročnej včely, treba peňeži, peníze a peniaze. V tomto prípade išlo o vojnu, ale na zlepšenie podmienok života sú lepšie použiteľné a určite efektívnejšie. Odpoveď je tiež jasná – na všetko.

Ktoré miesta vo vašom volebnom obvode sú vaše ako najobľúbenejšie a kde, resp. ako tu zvyknete tráviť voľné chvíle?

Budete sa čudovať, ale v parku pred pamätníkom a v záhrade Chavivy. Teší ma, ako tieto miesta ožili. Preto sa aj budem snažiť napriek vandalom neustále zlepšovať ich stav.

Čítajte tiež:

Poslankyňa Laššáková prehovorila o dianí vo svojom obvode: Neuhádnete, o čo ju poprosila mladá mamička :)

Mestský poslanec Michal Škantár otvorene: Vypichnem tri oblasti, ktoré by si v Sásovej zaslúžili zmenu

Mestská poslankyňa Hana Kasová: Tento priestor v Bystrici mi prirástol k srdcu, dokonca tam chodievajú aj srnky!

Bystrický poslanec prehovoril o svojom obvode: Ľudia sa sťažujú na diery v chodníkoch, brechanie psov aj neúctu k histórii

Bystrický poslanec čelil kurióznej otázke od obyvateľky: Zdvihol telefón a potom to prišlo!

Ľahostajnosť, vandalizmus, čierne skládky: Bystrická poslankyňa prehovorila o neveselom dianí!

Nemilo prekvapený poslanec: Psie exkrementy sa v Sásovej dajú vidieť takmer na každom kroku!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM