Jakub Forgács Samospráva

Nemilo prekvapený poslanec: Psie exkrementy sa v Sásovej dajú vidieť takmer na každom kroku!

Mestský poslanec upozornil na problém najväčšieho bystrického sídliska. V čase snehovej nádielky sa podľa jeho slov psie exkrementy dajú vidieť takmer na každom kroku. Viac nielen o tom sa dočítate v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Nemilo prekvapený poslanec: Psie exkrementy sa v Sásovej dajú vidieť takmer na každom kroku!
Zdroj: TASR

Volebný obvod č. 3 tvoria Sásová a Rudlová. Ako poslanci mestského zastupiteľstva zaň zodpovedajú: Martin Klus, Vladimír Pirošík, Milan Lichý, Matej Bučko, Jakub Gajdošík, Pavol Bielik, Martin Turčan, Michal Škantár, Matúš Molitoris a Tomáš Štrba. A práve s posledným menovaným, poslancom Banskobystrickej alternatívy, sme sa porozprávali o situácii v tejto časti Banskej Bystrice.

Skúste nám priblížiť dianie vo vašom volebnom obvode za posledné obdobie… Je u vás nejaká priorita na tento rok?

V prvom rade nás čaká prvé stretnutie výboru mestkej časti (VMČ) – voľba predsedu VMČ a aj určenie priorít na nasledujúci rok.

Určite sa nájdu javy, ktoré vám v Sásovej a Rudlovej robia radosť, ale aj tie, ktoré vás netešia…

Potešiteľná je najmä rozvíjajúca sa spolupráca medzi občianskymi združeniami a jednotlivcami – aktivistami pôsobiacimi v Rudlovej – Sásovej, ktorí prinášajú a organizujú rôzne podujatia pre obyvateľov Rudlovej – Sásovej (napr. Deň detí, Leto v Háji, Sásovska uhorka, Komunitná záhradka, Jesenné slávnosti, Mikuláš…). Táto spolupráca prináša svoje ovocie aj v podobe možnosti získania prostriedkov zo zahraničných grantov na podujatia (nielen v Sásovej-Rudlovej).

Naopak v bezprostrednom období, v čase snehovej nádielky, ma napríklad nemilo prekvapujú psie exkrementy, ktoré sa dajú vidieť takmer na každom kroku. S právom chovať psa sa spája aj povinnosť nezneprijemňovať takýmto spôsobom život ostatným obyvateľom, najmä deťom ktoré by sa radi v snehu vyšantili.

Mestský poslanec je samozrejme v každodennom styku s obyvateľmi, ktorí bývajú v jeho štvrti. Akí sú teda samotní ľudia, ktorí žijú vo vašom volebnom obvode?

Asi rovnakí ako v iných častiach. Sú tu ľudia, ktorí sa aktívne zaujímajú o svoje okolie, poprípade niečo pre to zlepšenie okolia aj robia, no na druhej strane sa tu nájdu aj obyvatelia, ktorých veľmi nezaujíma dianie vo svojom okolí.

Opíšte nám aj niektoré vaše väčšie túžby ohľadom budúcnosti Sásovej a Rudlovej…

Je toho viac, napríklad zvýšenie angažovanosti občanov na sídlisku obdobou “participácie" (financie na materiál zabezpečíme cez VMČ, ale obyvatelia si to musia urobiť sami), dali by sa tak rekonštruovať napríklad lavičky…, okrem toho by ma potešil tiež verejne dostupný zoznam plánovaných rekonštrukcii chodníkov – nech si aj ľudia môžu pozrieť čo, kde a kedy je v pláne rekonštruovať…

Takmer so všetkým dnes hýbu okrem ľudí práve peniaze. Na čo by ste vo vašom volebnom obvode prijali viac financií?

Jednoznačne na to čo trápi asi najviac obyvateľov – miestne komunikácie, chodníky, cesty parkovanie, parkovanie a opäť parkovanie.

Ktoré miesta máte ako najobľúbenejšie a kde, resp. ako tu zvyknete tráviť voľné chvíle?

Voľné chvíle zvyknem tráviť so svojimi priateľmi na rôznych miestach sídliska, ale aj v prírode v okolí Rudlovej – Sásovej (Bučičie, Sásovska dolina, Bánoš). Jedným z miest kde najčastejšie v Rudlovej – Sásovej trávim čas, je areál saleziánskeho strediska, kde som ako animátor vyrastal a kde je priestor na zmyslupné trávenie voľného času, nielen pre mládež.

Foto: archív Tomáša Štrbu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM