Jakub Forgács Samospráva

Poslankyňa Laššáková prehovorila o dianí vo svojom obvode: Neuhádnete, o čo ju poprosila mladá mamička :)

Zastupujú nás a rozhodujú o chode mesta... Banskobystrickí poslanci sa denne stretávajú s ľuďmi, hoci aj v autobuse a v obchode a riešia ich problémy. Dôkazom toho, že sa stretávajú aj s úsmevnými prosbami, sú aj slová mestskej poslankyne Ľubice Laššákovej.

Ilustračný obrázok k článku Poslankyňa Laššáková prehovorila o dianí vo svojom obvode: Neuhádnete, o čo ju poprosila mladá mamička :)
Zdroj: Dnes24.sk

Volebný obvod č. 2 tvoria Jakub, Kostiviarska, Podlavice, Skubín a Uľanka. Ako poslanci mestského zastupiteľstva zaň zodpovedajú iba dve ženy, Katarína Čižmárová a Ľubica Laššáková. A práve s druhou menovanou poslankyňou, tak ako pred pár týždňami s poslancom za obvod Sásová – Rudlová, sme sa porozprávali o situácii v týchto častiach Banskej Bystrice.

Skúste nám priblížiť dianie vo vašom volebnom obvode za posledné obdobie…

Volebný obvod č. 2 – to sú najmä menšie okrajové časti mesta, ktoré boli do 60-tych rokov minulého storočia samostatnými obcami. (Podlavice, Skubín, Uľanka, Jakub, Kostiviarska, Nový svet, atď.) Má to mnoho nevýhod, ale aj výhod a tými výhodami je fakt, že komunita obyvateľov sa ešte dokáže stretávať na kultúrno-spoločenských akciách a mnohé z nich si aj sami obyvatelia pripravujú. Tradičné sú v našom volebnom obvode napríklad Anna-bály, Fašiangové zabíjačky, v Podlaviciach Cibuľačka, v Uľanke Slávnosti sv. Antonka a podobne. Ak teda mám hodnotiť život vo volebnom obvode za posledné mesiace, tak je spojený najmä s tradičnými pripomienkami našich starých zvyklostí. Pokiaľ ide o rozvoj volebného obvodu, je to neustále opravovanie chodníkov, ciest a cestičiek, v Podlaviciach začiatkom roka pribudlo nové venčovisko pre psíky a s príchodom jari máme v pláne opäť rekonštrukčné práce – aj väčšie a finančne náročnejšie.

Je u vás nejaká priorita na tento rok?

Prioritou je oprava a rekonštrukcia parkovacích miest na Povstaleckej ceste, kde by malo pribudnúť okolo 60 parkovacích miest. Ďalšou prioritou je čiastočná výmena verejného osvetlenia a v spolupráci so ZARES-om máme v pláne zrekonštruovať oplotenie a vyčistenie cintorína.

Určite sa nájdu javy, ktoré vás vo vašom volebnom obvode trápia a potrebovali by zmenu…

Myslím, že sú to bežné javy, s ktorým zápasí každé väčšie mesto – zišlo by sa stredisko (niekde ho nazývajú Komunitné centrum), kde by sa mohli pravidelne a bezplatne stretávať rôzne záujmové skupiny obyvateľov – mladší, aj starší a tráviť voľný čas slušne a podľa svojich záľub.

A čo vás, naopak, teší?

Teší ma, že sa viac mladých ľudí zaujíma o dianie vo volebnom obvode. Omladili sme Občiansku radu a hoci občas zaškrípe „generačný problém“, myslím, že nachádzame spoločné riešenia v prospech všetkých obyvateľov.

Mestský poslanec je samozrejme v každodennom styku s obyvateľmi, ktorí bývajú v jeho štvrti. Akí sú teda samotní ľudia, ktorí žijú vo vašom volebnom obvode?

Pracovití a nápomocní. Takmer každý podnet, ktorý riešim, je podnetom práve od obyvateľov. Nie je vo fyzických silách poslancov každý deň „obehnúť“ celý volebný obvod ( ten náš – to je pomerne náročný okruh – Podlavice, Skubín, Kostiviarska, Nový svet, Uľanka, časť Karlova a Slnečných strání.) V tomto zmysle je pre mňa veľkou pomocou, ak s podnetmi na riešenie problémov prídu samotní obyvatelia.

Obracajú sa na vás s problémami priamo ľudia?

Áno, buď osobne v autobuse, v obchode, na občianskych radách, alebo mailom a cez telefón.

Stretli ste sa už s netradičným či kurióznymi podnetmi alebo požiadavkami?

Veru áno. Nedávno ma poprosila mladá mamička, či by sme nemohli kúpiť do Podlavíc kolotoče a cez prázdniny ich „púšťať“, aby sa deti nenudili. Ona by ich vraj obsluhovala…

Opíšte nám aj niektoré vaše väčšie túžby ohľadom budúcnosti vo vašom obvode, resp. čo plánujete…

Asi najväčšia investícia, o ktorej dávno snívam, je cestný obchvat Podlavíc… Keďže mojím krédom je veta, že všetko sa dá, len treba chcieť, verím, že sa tento sen splní nielen mne, ale aj tisíckam obyvateľov, ktorým by preložka cesty nesmierne pomohla.

Takmer so všetkým dnes hýbu okrem ľudí práve peniaze. Na čo by ste vo vašom volebnom obvode prijali viac financií?

Na cesty, chodníky, nové zábradlia, novú strechu na kultúrnom dome, kompletné nové verejné osvetlenie všetkých spomínaných mestských častí vo volebnom obvode, vyčistenie potokov, aj bezmenných malých vodných tokov, ktoré znepríjemňujú obyvateľom život najmä po prudkých dažďoch, dokončenie kanalizácie, vybudovanie komunitného centra,…a našlo by sa ešte všeličo.

Čítajte tiež:

Mestský poslanec Michal Škantár otvorene: Vypichnem tri oblasti, ktoré by si v Sásovej zaslúžili zmenu

Mestská poslankyňa Hana Kasová: Tento priestor v Bystrici mi prirástol k srdcu, dokonca tam chodievajú aj srnky!

Bystrický poslanec prehovoril o svojom obvode: Ľudia sa sťažujú na diery v chodníkoch, brechanie psov aj neúctu k histórii

Bystrický poslanec čelil kurióznej otázke od obyvateľky: Zdvihol telefón a potom to prišlo!

Ľahostajnosť, vandalizmus, čierne skládky: Bystrická poslankyňa prehovorila o neveselom dianí!

Nemilo prekvapený poslanec: Psie exkrementy sa v Sásovej dajú vidieť takmer na každom kroku!

Foto: archív Ľubice Laššákovej

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM