Jakub Forgács Správy

V nemocnici ordinujú štvornohí KANISTERAPEUTI: Pacientov LIEČIA už len svojou prítomnosťou

Kanisterapeut Miroslav Suja prezradil nielen to, ako musia byť psíky pripravené, aby mohli ísť medzi pacientov. Prečo ide o obojstrannú službu?

Ilustračný obrázok k článku V nemocnici ordinujú štvornohí KANISTERAPEUTI: Pacientov LIEČIA už len svojou prítomnosťou
11
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Nie je nič výnimočné stretnúť na chodbách Nemocnice AGEL Zvolen štvornohých kanisterapeutov Amira a Matea, ktorí už viac ako rok pravidelne prichádzajú do služby. V sprievode Miroslava Suju navštevujú vybrané oddelenia, aby spríjemnili deň a rozdali množstvo pozitívnej energie, ktorú pacienti hospitalizovaní v nemocnici tak veľmi potrebujú. Informovala o tom Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

V článku sa dočítate aj to:

  • ako musia byť psíky pripravené, aby mohli ísť medzi pacientov
  • prečo ide v prípade kanisterapie o obojstrannú službu
  • aké rôzne pomáhajú psíky pacientom na oddeleniach
  • čo kazí dobré meno kanisterapeutom

Vykúpaní a vydezinfikovaní

Pacienti vo zvolenskej nemocnici počas hospitalizácie pravidelne stretávajú dvojicu zlatých retrieverov Amira a Matea. „Je dobré, keď ten istý psík navštevuje jedno zariadenie, a to z dôvodu, že tak dôverne pozná priestory a cíti sa komfortne. Niekedy si pripadám, že som tam už zbytočný, pretože Amir a Mateo už presne vedia, kam majú ísť, kde sú izby a čo sa od nich očakáva. V Nemocnici AGEL Krupina zase pracuje Bridge, nový psík po skúškach, a Fido, ktorý je ‚študent‘ kanisterapie,“ prezrádza kanisterapeut Miroslav Suja.

Obe nemocnice navštevuje štyrikrát týždenne, pričom pokryje neurologické oddelenie, interné oddelenie, nadštandardné oddelenie, dom ošetrovateľskej starostlivosti, detské oddelenie, onkologickú ambulanciu a stacionár a tiež oddelenie dlhodobo chorých v Krupine.

Psíky sú pred každou návštevou nemocnice vykúpané a vyčesané. Keď mieria na onkologickú ambulanciu a stacionár, sú aj dezinfikované. Samozrejmosťou sú aj pravidelné veterinárne kontroly. Na každom oddelení strávia približne hodinu, pričom čas, ktorý psík strávi pri každom pacientovi, je individuálny, najmä podľa potreby pacienta. Niekedy psík pomáha iba svojou prítomnosťou, tým, že si k pacientovi sadne či ľahne, inokedy pomáha hladkanie čipriamo hra, kedy pacient požiada psíka, aby si poprosil maškrtu.

Viac o tom, prečo ide o obojstrannú službu a čo kazí dobré meno kanisterapii, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH:  Pacientov vo zvolenskej nemocnici liečia aj kanisterapiou
11
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM