Správy

V Banskobystrickom kraji pribúda CHORÝCH: Na Horehroní na to zareagovala aj nemocnica

Výskyt akútnych respiračných ochorení a chrípky v Banskobystrickom kraji stúpol, najvyšší bol u najmenších detí.

Ilustračný obrázok k článku V Banskobystrickom kraji pribúda CHORÝCH: Na Horehroní na to zareagovala aj nemocnica
Zdroj: TASR/Marián Holubčík , Pexels.com

Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) uplynulý týždeň vzrástol o viac než 16 percent. Oproti druhému novoročnému týždňu stúpla aj chrípka a jej podobné ochorenia o viac ako 27 percent. Na webe Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici o tom v pondelok informovala regionálna hygienička Zora Kľocová Adamčáková.

Dominujú deti

RÚVZ zaznamenal spolu 7 228 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 2 122,51 na 100-tisíc osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov. Najvyššia bola v okrese Rimavská Sobota, najnižšia v okrese Krupina. Najčastejšie boli choré deti do piatich rokov veku. Z toho bolo chrípke podobných 1 010 ochorení, čo je chorobnosť 296,59 na 100-tisíc ľudí, najviac v okrese Brezno. Najvyššiu chorobnosť evidovali takisto u najmenších detí.

Zákaz návštev

Epidemiologická situácia v Breznianskom okrese nie je priaznivá a reakciou na to je aj zákaz návštev pacientov na všetkých oddeleniach Nemocnice s poliklinikou v Brezne.

„Zákaz bude platiť dovtedy, kým nedostaneme odporúčanie zrušiť ho, respektíve dovtedy, kým neklesne chorobnosť na dané ochorenia na bežnú úroveň. Výnimky zo zákazu platia obdobne ako počas covidového obdobia, napríklad k umierajúcim alebo k pacientom, ktorých stav je závažný a môže sa ešte zhoršiť,“ reagoval zástupca riaditeľa nemocnice Karol Vojtko.

Ako dodal, zákaz návštev má pacientov chrániť, aby sa nenakazili, a nie bezdôvodne a neprimerane obmedzovať, preto bude platiť len po nevyhnutný čas.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM