Aktualizované Jakub Forgács Správy

SMUTNÉ zábery z Dobročského pralesa: TAKTO vyzerá po vyčíňaní OHŇA, FOTO

Požiar vznikol v ochrannom pásme rezervácie, kde sa rozšíril na odhadovanú plochu 1 ha.

Ilustračný obrázok k článku SMUTNÉ zábery z Dobročského pralesa: TAKTO vyzerá po vyčíňaní OHŇA, FOTO
3
Galéria

Požiar, ktorý v stredu vypukol v ochrannom pásme národnej prírodnej rezervácie Dobročský prales, je vďaka včasnému, rýchlemu a profesionálnemu zásahu Hasičského a záchranného zboru, dobrovoľným hasičom i miestnym lesníkom uhasený. Správa Chránenej krajinnej oblasti – Biosférická rezervácia (CHKO-BR) Poľana o tom vo štvrtok predpoludním informovala na sociálnej sieti so slovami, že v území naďalej prebieha monitoring požiaroviska.

Na mieste boli súčinní aj zamestnanci CHKO-BR Poľana. „Požiar vznikol v ochrannom pásme rezervácie, kde sa rozšíril na odhadovanú plochu 1 ha. Odtiaľ prenikol aj do jadra samotnej rezervácie. Tu predbežné odhady poškodenia vzácneho lesného biotopu predstavujú našťastie len pomerne malú plochu – 400 m2 v rozsahu 30%, čo v porovnaní s celkovou, viac ako sto hektárovou rozlohou pralesa je len zlomok,“ dodáva na stránke.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková informovala, že priestor je monitorovaný a zasahuje tam osem príslušníkov na štyroch kusoch techniky a traja dobrovoľní hasiči s jedným kusom techniky. „Prieskumom bolo zistené, že na mieste udalosti je ešte pár ohnísk tlejúcich pňov, ktoré jednotka doháša a zároveň sa vykonáva protipožiarna obrana formou vykopania protipožiarnych pásov,“ podotkla.

Zábery z miesta požiaru nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Následky požiaru v Dobročskom pralese
3
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM