Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiarskym námestím rozvoniava kapustnica: Atmosféra kuchárskeho súboja na FOTKÁCH

V centre Žiaru sa krájalo, miešalo, ochutnávalo, ale aj zapíjalo. Pozrite si niekoľko momentov z kuchárskeho zápolenia.

Ilustračný obrázok k článku Žiarskym námestím rozvoniava kapustnica: Atmosféra kuchárskeho súboja na FOTKÁCH
12
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Na Námestí Matice slovenskej bolo veselo už od obeda. Osem velikánskych kotlov skrývalo osem rôznych prevedení pravej vianočnej kapustnice. Kuchársku výzvu prijali tím primátora mesta Petra Antala, družstvo pedagógov zo žiarskeho gymnázia, zostava mestských poslancov, firma Sakon, Šášovčania, tím zo žiarskej nemocnice, autoškola Luto a dobrovoľní hasiči.

O dvanástej sa začali prvé prípravy na jednotlivých stanovištiach sa o dušu krájali ingrediencie. Niektoré tímy stavili na osvedčené rodinné recepty, iné, ako priznali, tak trochu improvizovali.

Neprehliadnuteľní Šášovčania

Tím zo Šášovského Podhradia recept prezradiť nechcel, ako ale hrdo vyhlásil šéfkuchár, ich kapustnici sa nič nevyrovná. Pridanou hodnotou šášovskej pochúťky je podľa Anny Pružinovej domáci chlieb, ktorým sa zajedá. ,,Pečiem ho doma a najdôležitejšou ingredienciou je láska. Ináč tam ide aj hladká múka, soľ, rasca a droždie, ale hlavne tá láska," vysvetľuje so smiechom ukazujúc na velikánsky bochník v prútenom košíku.

Šášovčania, ako po minulé roky, varili v tradičnom odeve. Ich stanovište pútalo pohľady už z diaľky, okrem toho ho ale bolo i počuť. K vareniu im obďaleč vyhrávali ľudoví muzikanti.

Gymnaziálna kapustnica chutí i pomáha

O najlepšiu kapustnicu súťažila aj ostrieľaná zostava pedagógov, ktorí sa predstavil s tímovým názvom Chlapi z gympla. Ako vysvetlil Igor Stemnický, gymnaziálna kapustnica má tento nielen chutiť, ale aj prispieť na dobrú vec. ,,Výťažok z predaja kapustnice venujeme OZ Svetielko nádeje, aby mohol pomôcť detským onkologickým pacientom v Banskej Bystrici," priblížil.

Pozrite si momenty z príprav vianočných kapustníc na žiarskom námestí v našej fotogalérii.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM