Katarína Oravská Kultúra

Film Felvidék – Horná zem o tabuizovanej téme slovensko-maďarských vzťahov: Pozrieť si ho môžete aj v našom meste

Po stopách rodinnej histórie a po doteraz nevypovedaných krivdách sa vydáva dokumentaristka, režisérka filmu Vladislava Plančíková. Zozbierala príbehy generácie, ktorej osudy zmenili drsné rozhodnutia politikov po 2. svetovej vojne na národnostne zmiešanom území nazývanom Felvidék – Horná zem.

Ilustračný obrázok k článku Film Felvidék – Horná zem o tabuizovanej téme slovensko-maďarských vzťahov: Pozrieť si ho môžete aj v našom meste
Zdroj: Dnes24.sk

Film reflektuje stále aktuálnu tabuizovanú tému slovensko-maďarských vzťahov v unikátnej podobe animovaného dokumentu. Cez rodinné vzťahy pomáha autorka aj mladému divákovi chápať osudovosť a nadčasovosť dávno vytesnených udalostí. Čo nedokážu rozpovedať svedkovia doby či filmové archívy, dopovedia animované príbehy.

Janu Kirschner dojal k slzám

Autorkinmu rozprávaniu dodáva nezvyčajnú intenzitu podmanivá hudba Jany Kirschner. Tá ju poskytla bez nároku na honorár. Film ju, ako priznala, dojal k slzám.

Iba 29-ročná autorka filmu Vladislava Plančíková z Galanty vyrástla v malej maďarskej dedine na juhu Slovenska. Záujem o ľudské príbehy, dejiny a sociálnu sféru ju priviedli k štúdiu žurnalistiky na UK v Bratislave. Po získaní bakalárskeho titulu začala študovať dokumentárnu tvorbu na VŠMU v Bratislave. Felvidék − Horná zem je jej magisterským absolventským filmom.

Film premietne viacero kín po celom Slovensku, vrátane toho nášho. V kine Mostár si môžete pozrieť dokument už túto nedeľu o 19.30. Vstupné je 2 eurá. Sklamaní však nebudú ani diváci, v ktorých mieste bydliska kino nemajú. Film má na konte totiž čerstvý úspech – na jeho cestu na miesta, kde nemajú kino sa vyskladali fanúšikovia.

Vďaka fanúšikom ho premietnu aj bez kina

V tzv. „crowdfundingovej“ kampani sa podarilo od fanúšikov diela vyzbierať 2 940 € na podporu jeho cesty za divákmi na miesta, kde nemajú kino. Pre spustenie projektu Mobilného kina potrebovali 2 500 €, vďaka fanúšikovskej podpore však počas mesačnej kampane vyzbierali ešte o takmer päť stoviek viac. Mobilné kino sa tak stalo prvým úspešným slovenským „crowdfundingovým“ projektom zameraným na distribúciu filmového diela. Okrem fanúšikov Mobilné kino zaujalo aj spoločnosť ZSE Energia, ktorá do projektu vstupuje ako partner s ďalšou finančnou podporou, ktorá umožní pôvodne plánovaný počet desiatich zastávok na ceste filmu strojnásobiť.

„Nesmierne nás teší záujem, ktorý projekt vyvolal. Odrazil sa nielen na fakte, že sa vďaka fanúšikom podarilo prekročiť požadovanú sumu, ale aj na množstve pozitívnych ohlasov, ktoré sme dostali. Ďakujeme všetkým za podporu a šírenie informácií, dúfame, že si vďaka nim film nájde svojich divákov a tí v ňom objavia kus seba a svojej rodinnej histórie,“ hovorí Peter Gašparík, zástupca distribučnej spoločnosti Filmtopia, ktorá za kampaňou stojí.

Tvorcovia a distribútor v súčasnosti zostavujú plán a trasu Mobilného kina, ktoré prinesie film, plátno a projektor na miesta, ktoré projekciu bežne neumožňujú, hoci o ňu miestni majú záujem. Animovaný dokument o rodinných vzťahoch, ktoré poznačilo presídľovanie obyvateľstva po 2. svetovej vojne, môžu premietať aj vo vašej obci, záhrade či klube.

Foto: Filmtopia

Felvidék - Horná zem
1
Galéria
Felvidék - Horná zem
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM