Správy

FOTO: Cyklisti majú dôvod na radosť. Začalo sa s výstavbou prvej bystrickej cyklotrasy

Prvá cyklotrasa v Banskej Bystrici začala písať svoju históriu. Bude viesť z Podlavíc na Hušták.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Cyklisti majú dôvod na radosť. Začalo sa s výstavbou prvej bystrickej cyklotrasy
6
Galéria

Banská Bystrica by sa už čoskoro mohla pochváliť prvou reálnou cyklotrasou. „Po dlhých procesoch majetkovo-právneho vysporiadania, výkupu pozemkov, prípravy projektu, územného a stavebného konania i verejného obstarávania, začalo mesto s jej výstavbou už v polovici apríla. Na realizáciu novej takmer dvojkilometrovej cyklotrasy získala samospráva nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške 857 870 eur. Päť-percentná finančná spoluúčasť mesta predstavuje sumu 45 151 eur,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

„Som rád, že po rokoch sľubov o výstavbe cyklotrás v Banskej Bystrici môžeme prejsť ku konkrétnym činom. Začíname s budovaním prvej cyklotrasy, ktorá bude viesť z Podlavíc na Hušták. Po napojení na už existujúci cyklochodník bude mať dĺžku približne 2,5 kilometra. Prísľub od zhotoviteľa je ukončiť celé dielo do konca roka, aj keď zmluva je uzavretá až do marca 2019. Verím, že milovníci cyklistiky si ju budú môcť čoskoro vyskúšať,“ hovorí primátor Ján Nosko.

„Celkový rozpočet projektu bol pred verejným obstarávaním približne 903 000 eur. Po jeho vykonaní predstavujú náklady na vybudovanie cyklotrasy Hušták – Podlavice 680 000 eur. Vďaka súťaži sa podarilo ušetriť cca 223 000 eur. Umiestnenie cyklistického chodníka je riešené v zmysle Územného generelu nemotorovej dopravy. Projekt počíta s vybudovaním cyklotrasy, verejného osvetlenia a dopravného značenia, s realizáciou ochrany podzemných vedení i sadovými úpravami,“ povedala Marhefková.

„Stavba sa začala realizovať v apríli tohto roku. Nakoľko ide o líniovú stavbu, ktorá nie je technicky náročná, zhotoviteľ sa bude snažiť ukončiť všetky práce ešte do konca tohto roka. Prvá etepa sa začína pri športovej hale Štiavničky po hotel Dixon. Druhá etapa vedie od hotela Dixon popri Tajovke až do Podlavíc. Dĺžka cyklotrasy v rámci projektu v oboch etapách je 1779 metrov, šírka chodníka predstavuje štyri metre. Cyklotrasa bude zo živičným asfaltovým povrchom, krajnicami a ochrannými zábradliami na miestach, kde dochádza k styku s potokom,“ objasňuje stavebný dozor, Peter Kanát.

„Stavenisko je riadne vyznačené, preto žiadame obyvateľov mesta, aby dočasné obmedzenia rešpektovali a nevstupovali na miesto výstavby. V prvej fáze sa začalo s realizáciou úseku, ktorý úzko súvisí so vstupom na plážové kúpalisko,“ dodala Marhefková so slovami, že spriechodniť by sa mal čo najskôr, aby sa návštevníci mohli bez problémov dostať do areálu kúpaliska.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z výstavby novej cyklotrasy!

V OBRAZOCH: V Bystrici začali s výstavbou novej dvojkilometrovej cyklotrasy
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM