Jakub Forgács Správy

V Bystrici prebehne výrub. Začalo sa s úpravou brehového porastu popri Tajovke

Pri potoku Tajovka vyrubujú dreviny. Podľa mesta ide o revitalizáciou brehových porastov.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici prebehne výrub. Začalo sa s úpravou brehového porastu popri Tajovke
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

„Správca vodného toku je povinný brehové porasty vo vodných tokoch a aj na pobrežných pozemkoch riadne udržiavať. Preto správca vodného toku Tajovka – Štátne Lesy Slovenská Ľupča, začal v spolupráci s mestom v lokalite na Štiavničkách na brehoch potoka Tajovka s revitalizáciou brehových porastov,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

„Počas najbližších dní dôjde k výrubu starých a krehkých drevín, ktoré sú v zhoršenom zdravotnom stave. Stromy sú prestarnuté, presiahli svoj biologický vek, niektoré sú napadnuté drevokaznými hubami a ohrozujú majetok, zdravie a život ľudí. Výrub povolil Okresný úrad a ich zlý zdravotný stav potvrdila aj Štátna ochrana prírody,“ pokračovala hovorkyňa.

Mesto Banská Bystrica plánuje v tejto lokalite začať v najbližšom období s realizáciou plánovanej cyklotrasy Hušták – Podlavice. „Poškodené a staré dreviny nachádzajúce sa priamo v trase plánovanej stavby sa náležite ošetria a niektoré prestarnuté sa následne aj vyrúbu. Zdôrazňujeme, že v spolupráci so správcom vodného toku (Lesy SR, š. p. Odštepný závod Slovenská Ľupča) boli starostlivo vybrané výlučne tie dreviny, ktoré by mohli spôsobiť zdravotnú alebo majetkovú ujmu ľudí prechádzajúcich daným úsekom pešo či na bicykli. Výrub bude zrealizovaný v zmysle platných predpisov,“ dodala Marhefková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM