Jakub Forgács Rôzne

Českému študentovi bystrickej UMB učarovalo Slovensko. O krásy našej prírody sa delí na internete

Hoci sa nenarodil pod Tatrami, Slovensko mu prirástlo k srdcu. Jan Ševčík zamieril študovať do mesta pod Urpínom a neoľutoval. Čo mu u nás najviac zachutilo a na ktorú príhodu nikdy nezabudne? A ktoré miesta v okolí Banskej Bystrice mu najviac prirástli k srdcu?

Ilustračný obrázok k článku Českému študentovi bystrickej UMB učarovalo Slovensko. O krásy našej prírody sa delí na internete
Foto: David Vlk

Jan Ševčík (24) pochádza z Olomouca. Od septembra 2015 však študuje v Banskej Bystrici učiteľstvo anglického jazyka na Filozofickej fakulte UMB. Prečo sa vybral práve pod Urpín a čím mu učarovalo Slovensko, porozprával v rozhovore…

Prečo si sa rozhodol práve pre štúdium na Slovensku – spomeň aj čo študuješ?

Po bakalárskom štúdiu v Olomouci, odbor učiteľstvo anglického jazyka a spoločenských vied na Pedagogickej fakulte Univerzity Palackého, som cítil, že potrebujem zmeniť prostredie. Po prvý krát študovať mimo rodné mesto. A prečo práve Slovensko? Mám k tejto nádhernej krajine srdečný vzťah hlavne vďaka otcovi, ktorý je Slovák, a vďaka tomu, že som tu strávil krásne chvíle na prázdninách ako dieťa. Túžil som dôkladne poznať zem svojich predkov, pretože som si uvedomoval, ako málo vlastne Slovensko a Slovákov poznám. Za druhé som si chcel vyskúšať štúdium angličtiny na filozofickej fakulte. Dôležité role pri rozhodovaní však tiež zohrali vaša nádherná príroda, po ekonomickej stránke zďaleka nie tak nákladné štúdium ako v západoeurópskych zemiach a fakt, že nových kamarátov, ktoré si tu na Slovensku nájdem, budem môcť v budúcnosti osobne navštevovať oveľa častejšie, než by tomu bolo napríklad pri iných ponukách Erasmu (Lotyšsko, Turecko,…).

V čom vidíš hlavné rozdiely štúdiu tu a v Čechách?

Môžem porovnávať iba odbor, ktorý študujem tu na Slovensku a u nás na Morave. Kvalita samotného štúdia mi príde porovnateľná, predsa sa však nájdu veci, ktoré sú na jednej či druhej strane o niečo lepšie vyriešené. V Olomouci nedám dopustiť na našu vysokoškolskú jedáleň v Banskej Bystrici ma zase milo prekvapili kvalitní rodení hovoriaci z Veľkej Británie alebo Spojených štátov.

A čo život, zábava či strava?

Čo sa týka slovenskej kuchyne, obľúbil som si korbáčiky, parenicu a halušky s bryndzou. Všeobecne vzaté, vaša kuchyňa má väčšie zastúpenie mliečnych výrobkov. Život v Česku a na Slovensku mi príde veľmi podobný. Avšak tradície folklóru, ľudových zvykov a dôležitosť zakotvenia náboženstva a tradičných hodnôt v každodennom živote človeka, sú u vás predsa len silnejšie.

Učarovala ti príroda Slovenska. Čo ťa najviac oslovilo?

Najviac som si zamiloval vaše hory od zalesnených pohorí s relatívne nižšou nadmorskou výškou (napríklad Kremnické vrchy), cez obe Fatry, až po skalnatý svet Vysokých Tatier. V poslednej dobe ma milo prekvapilo kúzlo Štiavnických vrchov. Pohľad zavčas rána zo Sitna na malebné zelené kopčeky, roztrúsené banské dedinky s lesknúcimi sa strechami v rannom slnku a údolí, v ktorých sa stále ešte prevaľuje hmla, mi doslova vyrazil dych.

Ktoré miesta v okolí Banskej Bystrice ti najviac prirástli k srdcu?

Fascinuje ma pohľad na kopaničiarske dedinky rozosiate na svahoch kopcov okolo Banskej Bystrice. Obzvlášť sa mi páčia Horné Pršany, z ktorých sa človeku naskytne nádherný výhľad nielen na mesto. Do srdca sa mi tiež vryla jedinečná atmosféra Španej Doliny, zelená lúka na Suchom vrchu či Kalvária na Urpíne. Som rád, že som na jeseň zavítal do údolia Farebného potoka. Práve na jeseň mi príde Králická tiesňava najkrajšia. Je zarážajúce, ako málo Bystričanov o tomto nádhernom, od stredu mesta len niekoľko kilometrov vzdialenom, mieste vie. Na druhej strane, tento smutný paradox, že sme schopní utratiť veľké peniaze, aby sme si po dlhé ceste prehliadli nejaké miesto v zahraničí a pritom nepoznali nádherné lokality v našom najbližšom okolí, zďaleka neplatí iba pre obyvateľov Banskej Bystrice.

Na ktorú príhodu zo svojich ciest po okolí nezabudneš?

Najvtipnejšie príhody sa mi stali priamo v meste. Chcel som si v jednej bystrickej reštaurácii dať pivo a dodnes neviem, prečo na moju objednávku v češtine zareagoval čašník tým, že mi odpovedal po rusky. So strojčekmi na lístky v MHD si človek užije tiež svoje, zvlášť, keď začne poriadne mrznúť.

O svojich cestách a zážitkoch si sa rozhodol informovať aj na internete…

Približne pred rokom a pol som sa rozhodol, že zhromaždím svoje fotky z najrôznejších túr a výletov na jednom mieste, aby mi k ich zdieľaniu s kamarátmi stačil iba preposlať hypertextový odkaz. Postupne som jednotlivé albumy doplnil o komentáre, ktorými by som rád dané miesto záujemcom priblížil a pokiaľ možno ich tak obohatil o novú a zaujímavú informáciu. Hoci väčšina fotiek pochádza z českého či slovenského prostredia, viac než desať albumov som venoval tiež výpravám do Írska a Poľska.

Sú nejaké miesta u nás, ktoré by si ešte rád navštívil?

Zo slovenských miest by som sa ešte rád pozrel do Levoče a Kežmarku. Čo sa týka hôr, nemôžem sa dočkať, až opäť zamierime s kamarátom do Tatier, či už Západných alebo Vysokých, kde som bol doposiaľ snáď iba štyrikrát a nemám ich tak skoro vôbec pochodené.

Čítajte tiež:

Bystričanka, ktorá sa nebála odísť žiť do zahraničia: Barbora (22) býva v Nórsku a neoľutovala to ani jediný raz

Bystričan Marián (19) prerušil štúdium a odišiel za prácou do Londýna: Prvý mesiac, to boli veľmi ťažké časy

Bystrický vysokoškolák o štúdiu v Istanbule: Matej (23) zažil kultúrny šok aj story s nešikovnými úradníkmi

FOTO: Mladému Čechovi študujúcemu v Bystrici učarovalo Slovensko
10
Galéria
Zdroj: archív Jana Ševčíka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM