NÁPOJE a JEDLÁ v oblakoch pod paľbou kritiky: Ex letuška vyzradila, prečo si ich NEobjednať!
Pravdepodobne aj vy patríte medzi tých, ktorí si počas letu aspoň občas vychutnajú šálku kávy. Bývalá letuška prezradila, ktorým jedlám a nápojom je lepšie sa zďaleka vyhnúť.

Pre niekoho dovolenka začína už v oblakoch — symbolicky pri prvom súste palubného jedla či nápoja, pre iného je občerstvenie len povinnou rutinou. Tak či onak, bývala letuška prezradila, ktoré nápoje a pokrmy by ste si v lietadle nemali objednať. Problémom môže byť aj rutinná dávka kofeínu. Informuje o tom portál Delish.
Horúce nápoje
Čaj alebo kávu? Takúto otázku počuť často počas letu. Teplé nápoje sú u pasažierov obľúbené. No ex letuška priznala, že existuje dobrý dôvod, prečo by ste sa mali pozerať iným smerom, keď prichádza vozík k vášmu sedadlu. Podľa slov Alex Quigleyovej sa používajú nádrže na „pitnú“ vodu, v ktorých sa tekutina skladuje už nejaký ten čas: „Nedá sa povedať, ako často alebo kedy sa nádrž čistila naposledy. Preto je to skvelé miesto pre baktérie. Môžem úprimne povedať, že som nevidela nikoho, kto by ich medzi cestami umýval.“ Ak sa obávate čerstvosti, siahnite radšej po balených nápojoch.
Mäsové pochúťky
Občerstvenie nie je len o nápojoch. Palubné menu ponúka okrem iného aj mäsité pokrmy. Bývalá letuška však prízvukuje, aby ste odolali aj tejto pestrej ponuke. Prečo? Takto to vysvetľuje: „Dôveru pri skladovaní akéhokoľvek mäsa vkladáte do rúk letušky, a ako všetci vieme, často dochádza k meškaniam či mechanickým problémom. Takže sa môžete dostať do situácie, pri ktorej uvarené jedlá prekročili čas skladovania určený pre dané jedlo. Neriskujte otravu v lietadle.“
Chcete si RÝCHLEJŠIE a dlhšie podriemať? Navlečte si na nohy ponožky NA SPANIE
Všemocné plyny
Plynatosť a nadúvanie dokáže pekne potrápiť. Viete si však takúto situáciu predstaviť v uzavretom priestore? Asi posledné, čo si želáte, je, cítiť sa ako balón v lietadle. Bývala zamestnankyňa upozorňuje na potraviny vyvolávajúce tento stav a odporúča obmedziť počas letu mastné jedlá, limonády, mliečne výrobky, fazuľu či zelenú zeleninu. „Vzduch v lietadle cirkuluje, nikdy nie je čerstvý. To znamená, že ak si niekto uľaví, dýchate ho znova a znova,“ vysvetlila niekdajšia posila leteckej posádky.
Alkohol
„Vypaľovať červa“ pred pristaním alebo sa snažiť zbaviť strachu s pohárikom v ruke, nemusí taktiež padnúť vždy na úžitok. Popíjanie vo vysokej nadmorskej výške môže byť toxické: „Kombinácia vysokej nadmorskej výšky a alkoholu môže spôsobiť, že sa budete cítiť ľahkovážne a budete sa cítiť viac opití, ako ste boli na zemi. Keď je tlak v lietadle znížený, telo nemôže absorbovať aj kyslík,“ dodala na záver bývala letuška.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné