Jakub Forgács Rôzne

Zmena taríf bystrickej MHD: Študenti bez karty prídu o zľavu, ktorí pasažieri sa nevyhnú zdražovaniu?

Medzi novoročné predsavzatia si Bystričania môžu pridať aj viac šetrenia. Banskobystrická MHD totiž od Nového roka zvyšuje ceny niektorých lístkov a pri platbe v hotovosti už nebudú mať nárok na zľavu ani študenti. Prečítajte si, čo všetko sa zmení.

Ilustračný obrázok k článku Zmena taríf bystrickej MHD: Študenti bez karty prídu o zľavu, ktorí pasažieri sa nevyhnú zdražovaniu?
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

S účinnosťou od 1. januára 2014 budú v mestskej MHD platiť nové tarifné podmienky, ktoré prinesú viaceré zmeny. Zásadnou novinkou je jednotné cestovné pri platbe v hotovosti, kedy sa už nebude dať uplatniť nárok na zľavu. Platiť ho teda budú aj študenti a jeho výška bude 0,70 eur.

Ceny lístkov porastú

Nový rok prinesie aj zmenu tarify MHD v Banskej Bystrici. Od januára bude využitie zľavy viazané už len na použitie čipovej karty. Základné cestovné ostáva vo výške 0,70 eur pri platbe v hotovosti, resp. 0,50 eur pri platbe čipovou kartou. Niektorí pasažieri však budú mať od januára hlbšie do vrecka. Zľavnené cestovné pre žiakov, študentov a dôchodcov sa zvyšuje o 5 centov, z 0,25 eur na 0,30 eur.

Zvyšuje sa aj vek na získanie dôchodcovskej zľavy, a to na 62 rokov. Preukazy „60 dôchodca“, vydané pred 1. januárom 2014, zostávajú v platnosti a držitelia týchto preukazov majú rovnaké podmienky ako držitelia preukazov „62 dôchodca“, vydaných od 1. januára 2014.

Zmeny cestovných poriadkov

Minimálna čiastka pri dobití kreditu na dopravnú kartu u vodiča sa zvyšuje na 5,00 eur. Po úspechu 30-dňového lístka sa zavádza aj 90-dňový s cenou 55,00 eur. Cena zľavneného 30-dňového lístka bude 33 eur.

Od dnešného dňa sa menia aj cestovné poriadky ôsmich liniek banskobystrickej MHD. Konkrétne sa jedná o linky číslo 20, 25, 29, 33, 41, 42, 80 a 10, preto si nezabudnite skontrolovať nové poriadky na zastávkach.

Zdroj: imhd.sk / Global24

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM