Jakub Forgács Rôzne Správy

Túli sa ako pes a mňauká ako mačka: Párik Bystričanov chová podareného papagája, VIDEO

Vedeli ste, že papagáj sa vie naučiť oveľa viac, ako len rozprávať? Dominika s Marošom spod Urpína by vám o tom vedeli povedať svoje. Ich Čiči na povel vykoná aj potrebu.

Zdroj: Dominika a Maroš

Banskobystričania Dominika Ťahúňová a Maroš Hrošovský majú rozkošného domáceho miláčika. Ide o takmer dvojročnú samičku papagája Amazónika bielobruchého, ktorú pomenovali Čiči. Vďaka svojmu vlastnému instagramovému profilu získava čoraz viac fanúšikov a niet sa čomu čudovať. Je poriadne spoločenská a šikovná.

Maroš nám o Čiči prezradil nielen to:

  • v čom sa líši od iných papagájov
  • aké nevšedné povely dokáže splniť
  • na čo si v jej prítomnosti treba dať pozor
  • aké vtipné príhody spolu zažívajú

Kedy ste sa rozhodli, že si zadovážite papagája?

Papagája sme chceli už dlho. Keď som bol malý, tak sme chovali postupne dve korely a vtedy začala moja záľuba v papagájoch ako domácich miláčikoch. Vlastného sme si mohli zadovážiť, až keď sme sa s priateľkou presťahovali do Banskej Bystrice.

Takýto domáci miláčik asi nie je lacnou záležitosťou. Koľko vás Čiči stála?

Všeobecne cenové rozpätie papagájov je veľmi rôzne. Od 10 eur za malé bežné druhy až po 20-tisíc eur za veľké vzácne Ary. Amazónik bielobruchý sa pohybuje v cenovej línii približne 500 eur plus klietka, zrno, hračky a iná výbava. Môže sa to zdať ako veľa peňazí, ale keď si uvedomíme, že sa môže dožiť aj 40 rokov, tak to nie je až taká veľká položka.

Mnohí ľudia sa doma maznajú so psom či mačkou, no Čiči je rovnako prítulná. Je takéto správanie pri tomto druhu prirodzené?

Amazóniky majú všeobecne veľmi dobrú povahu a sú veľmi dobrými spoločníkmi. Sú označovaní za klaunov medzi papagájmi. Radi sa túlia, hrajú a socializujú s ľuďmi. Občas až príliš. Kamkoľvek sa v byte presunieme, vždy ju máme v pätách.

Vtáky a papagáje si však vo všeobecnosti chránia spoje perie a nechcú si ho nechať poškodiť alebo rozstrapatiť dotykom. Vták s poškodeným perím nemôže unikať pred predátormi. Je to vlastne ich jediná možnosť ako sa brániť. Čiči je v tomto úplný opak. Je schopná si ľahnúť na chrbát a aj niekoľko minút sa hrať s hračkami, alebo jej nevadí keď ju chytíme ako kuriatko a prenesieme niekam inam. Zakaždým nás to vie udiviť, koľko nám toho dovolí.

Čiči je aj poriadne šikovná. Čo všetko dokáže?

Je veľmi učenlivá a hlavne v pohybových aktivitách. Nie je vhodná pre ľudí, ktorí očakávajú, že bude veľa rozprávať. Taktiež by som ho neodporúčal pre rodiny s malými deťmi, kvôli časovo náročnej starostlivosti. Čičinka dokáže povedať zreteľne svoje meno (Čiči, Čičinka, Čičinkáááá).

V poslednej dobe sa z nej stáva mačka – začína pekne a veľmi smiešne mňaukať. :)

Zatiaľ sme ju naučili povely ako „prileť“ alebo „choď preč“. Vtedy priletí a odletí na povel. Jedna z prvých vecí, ktoré sme ju naučili, je aby na nás nekakala. Z klietky ju vždy púšťame až po tom, keď na povel „kak“ vykoná potrebu. Keď vidíme, že chce na nás pristáť a nám to nevyhovuje, dáme jej povel „stop“ a vtedy nepriletí. Najnovšie vie na povel spraviť aj otočku okolo svojej osi. Dôležité je, ju po splnených poveloch odmeňovať, aby ju to motivovalo.

Aj Čiči chodievate venčiť von ako iné zvieratká. Neuletí vám?

Keďže veľmi radi cestujeme a víkendy trávime mimo domova, často ju brávame so sebou. Čiči má špeciálny postroj pre papagáje, ale ten nemá rada, keďže jej strapatí pierka. Vo vhodnom prostredí, aj keď trošku so stresom, ju brávame von aj na voľno. Drží sa pri nás a keď odletí, tak nie ďaleko a vždy sa vráti. Von s ňou chodíme len počas leta, keďže je to tropický vták.

Ako najradšej trávi čas, keď ste spolu?

Jednoznačne, keď jej venujeme pozornosť v akejkoľvek forme. Hrávame sa s ňou, tuľkáme ju, pískame si, dávame jej letecké prelety, alebo len večer sedíme, ona sa k nám túli a pozeráme Netflix.

Na čo si v prítomnosti Čiči treba dať pozor a aké vtipné príhody s ňou zažívajú, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dominika a Maroš
V OBRAZOCH: Papagáj Čiči je roztomilým domácim miláčikom
17
Galéria
Zdroj: Dominika a Maroš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM