Jakub Forgács Rôzne

Pri chôdzi čaká Bystričanov nástraha: Ak nedáte pozor, hlava vám skončí v korunách stromov

Problémy Bystričanov sa nekončia rozpadnutými cestami či chodníkmi v meste. Svoje o tom vedia aj tí, ktorí sa v posledných dňoch vybrali na prechádzku popri Hrone, kam sme sa boli pozrieť aj my s naším fotoaparátom.

Ilustračný obrázok k článku Pri chôdzi čaká Bystričanov nástraha: Ak nedáte pozor, hlava vám skončí v korunách stromov
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Pri prechádzke popri Hrone medzi Kapitulskou a Národnou ulicou vás v týchto dňoch čaká nepríjemná povinnosť. Či chcete alebo nie, pripravte sa na malú rozcvičku. Môžu za to rozkonárené koruny líp, ktoré sa na tomto úseku skláňajú nad chodník na niektorých miestach až tak, že sú dokonca nižšie, ako múrik popri Hrone.

Obťažujú Bystričanov

„Myslím, že toto je už dosť. Čudujem sa, že s tým ešte nikto nič nespravil,“ napísal nám čitateľ Juraj, podľa ktorého koruny zasahajú do chodníka až do takej miery, že človek sa musí krčiť, aby sa mu konáre nešúchali po hlave. „Pokiaľ sa nechcem tlačiť popri múriku, je to otras a hlavne v noci,“ doplnil.

„Pokiaľ som zadívaná do mobilu, je to celkom nepríjemné, keď sa musím každú chvíľu vyhýbať konárom. Neviem, kto ich má na starosti, ale asi by sa na ne mohli prísť kompetentní pozrieť,“ doplnila Bystričanka Janka (19). Aj my sme sa boli osobne pozrieť na miesto a nafotiť súčasný stav. Tiež sme zisťovali viac o tom, kto má predmetné stromy na starosti.

Hovorkyňa primátora mesta Banská Bystrica Zdenka Sekerešová nás odkázala na Slovenskú správu ciest, keďže mesto podľa jej slov nemá tieto lipy v opatere. „Záhradnické a rekreačné služby vo verejnom záujme túto plochu na požiadanie kosia. O dreviny sa musí starať vlastník pozemku,“ dodala Sekerešová.

Kedy sa dočkáme nápravy?

„Naša organizačná zložka v roku 2014 dala vypracovať dendrologický posudok, ktorý zhodnotil zdravotný stav líp pri ceste I/66,“ informovala Zuzana Hromcová, hovorkyňa Slovenskej správy ciest, podľa ktorej v minulosti údržbu týchto stromov zabezpečovala organizácia, ktorá vykonávala údržbu mestskej zelene nakoľko stromy patria k historickej a pamiatkovej zóne Mesta Banská Bystrica.

„Čo sa týka bežnej údržby zelene, v spomínanom úseku cesty I/66 budú práce spojené s odstránením zasahujúcich konárov do chodníka pre peších vykonané neodkladne, najneskôr v mesiaci august, vzhľadom na klimatické podmienky ako aj personálne možnosti nášho zmluvného partnera, vzhľadom na dovolenkové obdobie,“ dodala Hromcová.

V našej fotogalérii si môžete pozrieť, ako vyzerajú rozkonárené lipy, obťažujúce prechádzajúcich Banskobystriča­nov...

Čítajte tiež:

Najhoršie cesty v meste podľa Bystričanov: Na tieto šoféri hromžia najviac!

Toto dokázali narobiť horúčavy v meste: FOTKY zachytili, čo čaká Bystričanov počas prechádzky!

FOTO: Prechádzka popri Hrone vám dá zabrať
10
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM