Jakub Forgács Správy

Počasie môže v Bystrici a okolí narobiť problémy. Vydané sú hneď 3 výstrahy

Pripravte sa na výčiny počasia. Problémy môže narobiť na cestách aj na horách.

Ilustračný obrázok k článku Počasie môže v Bystrici a okolí narobiť problémy. Vydané sú hneď 3 výstrahy
5
Galéria
Zdroj: TASR

V najbližších hodinách sa v našom okrese musíme pripraviť na výčiny počasia. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) vydali pre náš okres od soboty 18:00 do nedele 18:00 výstrahu 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi.

„V okrese Banská Bystrica sa ojedinele očakáva tvorba snehových jazykov. Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ píše SHMÚ s tým, že výskyt snehových jazykov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Problémy však môže narobiť aj poľadovica, ktorej výskyt sa podľa slov SHMÚ v našom okrese tiež očakáva ojedinele. V sobotu od 4:00 do 14:00 je preto v Bystrickom okrese vydaná aj výstraha 1. stupňa pred týmto javom.

„Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra – rôzne typy vedenia..). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ píšu meteorológovia.

Aby toho nebolo málo, pozor si treba dávať aj na horách. „V okrese Banská Bystrica sa na horách v polohách od cca 1500 metrov miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 20 – 24 m/s (70 – 85 km/h) a krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 – 37 m/s (110 – 135 km/h),“ uvádza SHMÚ.

Výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách platí v Bystrickom okrese od soboty 18:00 hod. do nedeľnajšieho poludnia.

Foto: ilustračné

Snehové jazyky a záveje
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM