Jakub Forgács Rôzne

Keď sa turisti chystajú na výlet do Bystrice... 7 vecí, na ktoré sme pod Urpínom obzvlášť hákliví

Je tu obdobie, keď sa mnoho z nás chystá na výlet. Veľa Slovákov zamieri aj do našej malebnej metropoly stredného Slovenska. Opýtali sme sa Bystričanov, aké najčastejšie chyby robia turisti, pre pokojnú dovolenku je lepšie sa ich vyvarovať.

Ilustračný obrázok k článku Keď sa turisti chystajú na výlet do Bystrice... 7 vecí, na ktoré sme pod Urpínom obzvlášť hákliví
12
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Pozor na parkovanie

Andrej (24), vysokoškolák: „Najradšej mám tých frajerov na drahých autách s bratislavským ŠPZ-kami, česť výnimkám. Nielen, že po cestách jazdia, ako keby im patrili, ale keď sa už rozhodnú zaparkovať, tak to spravia tak úžasne, že zaberú minimálne dve miesta, a to fakt nepreháňam."

Neznalosť neospravedlňuje

Simona (30), učiteľka: „Pochopím, že turista pri návšteve nášho mesta nemusí vedieť, kde sa nachádza Stredoslovenská galéria, Thurzov dom či Múzeum SNP. Ale ak sa na mňa niekto obráti s otázkou, čo zaujímavé sa dá v Banskej Bystrici vidieť a navyše je to Slovák, vtedy sa už fakt aj ja musím chytať za hlavu. Sme predsa metropola stredného Slovenska."

Cudzinci bez znalosti jazyka

Peter (20), živnostník: „Vždy sa poteším, keď v uliciach vidím hlúčiky turistov. Vtedy si poviem, že naše mesto je fakt zaujímavé a má čo ponúknuť aj iným kultúram. Čo je už smutnejšie je fakt, že väčšina turistov ovláda iba svoj rodný jazyk. Môže človek skúšať ruštinu, nemčinu, či angličtinu, často sa s nimi nedohovorí. No nakoniec na to doplácajú len samotní turisti, ktorí väčšinou potrebujú nejakú informáciu od nás."

Rešpektujte cyklistov

Roman (32), nezamestnaný: „Priamo v meste nenájdete veľa špeciálne vyhradených chodníkov pre cyklistov, čo asi dosť často nechápu práve vodiči na autách s mimobystrickými ŠPZ. Akoby nechápali, že aj cyklista má právo, ísť po kraji cesty a netreba na neho vytrubovať či robiť hanlivé gestá."

Spôsob komunikácie

Jana (18), stredoškoláčka: „Aj ja sa rada bavím a občas si vypijem, no mám pocit, že keď sa večer prejdem mestom, najhlučnejšie sú práve skupinky zahraničných študentov či turistov. Možno sa ani niet čomu čudovať, celkovo sa medzi sebou rozprávajú oveľa hlučnejšie, ako my, často pokrikujú. Ako keby chceli nejako vyniknúť."

Zdržiavať pri nákupoch

Peter (22), podnikateľ: "Keď je niekto na dovolenke, má vždy viac času ako bežný Bystričan. Pri nákupe stojí v radi, rozpráva sa a keď príde na platenie, najskôr hľadá peňaženku a potom premýšľa, koľko eur má vlastne vybrať, aby to stačilo. V niektorých obchodoch by im asi mali zriadiť špeciálnu pokladňu. :)

Neustále fotenie

Martin (27), obchodný zástupca: „Možno je to trochu hlúpe, ale dosť mi prekáža to neustále fotografovanie. Niekedy mám pocit, že sa turisti nesnažia, aby získali nejaké nové zážitky z nášho mesta alebo sa niečo dozvedeli, ale skôr chcú čo najviac fotiek. To by mi možno ešte stále až tak nevadilo, pokiaľ by pri tom necvakali aj mňa."

Čítajte tiež:

Aké sú ich dovolenkové plány? Známi Bystričania prezradili, ako budú oddychovať počas leta

Bystričania a letné dovolenky: Aké zájazdy nakupujeme najčastejšie, takto nás vidia naše cestovky!

Pripravené na leto? Zaručené tipy od profi trénerky z Bystrice pre sexi bruško do plaviek

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy jarnej Bystrice z vtáčej perspektívy
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM