Správy

Dobrovoľní hasiči v BBSK majú NOVÉ vybavenie: Pomôže zvládať prírodné KATASTROFY, FOTO

BBSK a partnerská Novohradská župa v Maďarsku získali na zvýšenie pripravenosti oboch regiónov na riadenie rizík súvisiacich s katastrofami z programu Interreg vyše milión eur.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľní hasiči v BBSK majú NOVÉ vybavenie: Pomôže zvládať prírodné KATASTROFY, FOTO
12
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Dobrovoľné hasičské zbory v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) dostanú nové vybavenie na zvládanie prírodných katastrof. Dobrovoľní hasiči tak budú lepšie pripravení na zásahy pri udalostiach, ktoré súvisia so zmenou klímy, a to napríklad veterných smrštiach, záplavách či požiaroch. Na nákup techniky a realizáciu školení získal BBSK spoločne s maďarskou Novohradskou župou v rámci cezhraničného projektu vyše milión eur. Predstavitelia oboch krajov o tom informovali vo štvrtok pred sídlom Dobrovoľného hasičského zboru mesta Fiľakovo.

Pripravenosť na katastrofy

„Tento projekt pomôže spojiť a zosieťovať dobrovoľné hasičské zbory a poskytne im na to prostriedky. Ja to dielik do skladačky prevencia katastrof – pripravenosť na katastrofy – reakcia na katastrofy – obnova po katastrofách, ktorú potrebujeme urýchlene vyskladať,“ skonštatoval predseda BBSK Ondrej Lunter s tým, že dobrovoľní i profesionálni hasiči sú podľa neho najlepšie zorganizovanou organizačnou zložkou štátu.

BBSK a partnerská Novohradská župa v Maďarsku získali na zvýšenie pripravenosti oboch regiónov na riadenie rizík súvisiacich s katastrofami z programu Interreg vyše milión eur. Financie budú použité na nákup špecializovaných prívesných vozíkov s vybavením pre núdzové prekrývanie striech po požiaroch či veterných smrštiach a tiež na súpravy materiálu, ktorý je potrebný na krátkodobé núdzové ubytovanie osôb po mimoriadnych udalostiach.

Zvyšovanie odbornosti a kvalifikácie

„Cieľom tohto projektu je zvýšiť intervenčné kapacity dobrovoľných hasičských zborov. Vplyvom klimatickej zmeny sa nám nároky na ich vybavenie neustále zvyšujú. Zároveň je súčasťou projektu aj zvyšovanie odbornosti a kvalifikácie dobrovoľných hasičov, vrátane rozšírenia vodičských oprávnení na skupinu E, ktorá je potrebná pre ťahanie prívesných vozíkov so zvýšenou hmotnosťou,“ priblížil riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Banská Bystrica Dušan Hancko.

V Banskobystrickom kraji je v súčasnosti kategorizovaných 283 dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí, spoločne majú približne 10-tisíc členov. Nové materiálno-technické vybavenie na zvládanie prírodných katastrof bude rozdelené medzi vybrané dobrovoľné hasičské zbory vo viacerých okresoch BBSK i Novohradskej žu­py.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
V OBRAZOCH: Dobrovoľní hasiči v BBSK získajú nové vybavenie
12
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM