Správy

Nová ATRAKCIA pri obľúbenom SYSĽOVISKU: Premávať začal BEZPLATNÝ turistický vláčik

Nákup nového turistického vláčika za približne 300-tisíc eur financovala samospráva obce Muráň z projektu v rámci plánu obnovy.

Ilustračný obrázok k článku Nová ATRAKCIA pri obľúbenom SYSĽOVISKU: Premávať začal BEZPLATNÝ turistický vláčik
13
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Obec Muráň v okrese Revúca v stredu (1. 5.) spustila prevádzku nového turistického vláčika, ktorý návštevníkov zadarmo odvezie k obľúbenému sysľovisku Biele vody na Muránskej planine. V obci tiež pribudlo nové veľkokapacitné parkovisko, kde môžu návštevníci bezplatne odstaviť svoje auto. Pre TASR to uviedol starosta obce Roman Goldschmidt.

Odbremenenie dopravy

Nákup nového turistického vláčika za približne 300-tisíc eur financovala samospráva z projektu v rámci plánu obnovy. Slúžiť má najmä na dopravu turistov k sysľovisku, ktoré patrí k najnavštevo­vanejším lokalitám Muránskej planiny. „Máj a jún budeme v skúšobnom režime. Kým sa ľudia naučia, kde majú parkovať, pretože všetci chcú parkovať pri sysľovisku,“ skonštatoval Goldschmidt. Ako dodal, vláčik bude z obce a späť premávať zatiaľ cez víkendy a sviatky, a to niekoľkokrát do dňa.

Turistický vláčik má podľa starostu pomôcť odbremeniť dopravu v blízkosti sysľoviska, kde sa najmä počas voľných dní či prázdnin koncentruje veľké množstvo áut. Za týmto účelom v Muráni vzniklo aj veľkokapacitné parkovisko, na ktorého zriadenie získala Správa Národného parku (NP) Muránska planina financie rovnako z plánu obnovy.

Bezplatné parkovanie

Veľkokapacitné parkovisko v Muráni sa nachádza pri futbalovom ihrisku pred koncom obce smerom na Prednú Horu, parkovanie pre verejnosť je bezplatné. Návštevníci sa pešo za pár minút dostanú do centra obce, k zastávke turistického vláčika či k náučnému chodníku na Muránsky hrad, v ktorého úvode sa nachádza aj začiatok pešej turistickej trasy smerujúcej k sysľovisku.

„Odbočka je zatiaľ označená provizórne, v dohľadnej dobe na trase pribudnú turistické značky, ktoré vás dovedú za sysľami a pokračovať budú až do sedla Predná hora,“ priblížil na sociálnej sieti národný park.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

OBRAZOM: Pri syslej lúke na Muránskej planine vzniká nový rodinný park Obrovisko
13
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM