Jakub Forgács Správy

Bystrickí študenti sa dočkajú nevšednej praxe: Variť budú priamo na mestskom úrade

So súčasným poskytovateľom stravovacích služieb na mestskom úrade sa samospráva rozhodla ukončiť spoluprácu dohodou ku koncu februára. Zároveň oslovila nového partnera.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí študenti sa dočkajú nevšednej praxe: Variť budú priamo na mestskom úrade
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Mesto Banská Bystrica začína spolupracovať s ďalšou strednou školou. Tentoraz využije šikovnosť a kuchárske nadanie banskobystrických študentov zo SOŠ hotelových služieb a obchodu. Práve tí budú od 1. marca 2022 pripravovať, variť a vydávať obedy zamestnancom mestského úradu a dôchodcom stravujúcim sa v závodnej jedálni MsÚ. Na varenie využijú kuchyňu a zariadenie, ktoré je súčasťou úradu. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa primátora.

Pod dohľadom majsteriek

„So súčasným poskytovateľom stravovacích služieb na mestskom úrade sa samospráva rozhodla ukončiť spoluprácu dohodou ku koncu februára. Zároveň oslovila nového partnera, Strednú odbornú školu hotelových služieb a obchodu, Školská 5, Banská Bystrica, ktorá vychováva, okrem iného, mladých kuchárov, čašníkov i servírky,“ pokračovala hovorkyňa so slovami, že študenti sa pod dohľadom svojich majsteriek postarajú o prípravu a výdaj obedov v pracovných dňoch nielen pre zamestnancov, ale aj dôchodcov, ktorí sa stravujú v jedálni MsÚ v rámci sociálnych služieb.

„Som rád, že sa nám podarilo dohodnúť na spolupráci práve so školou z nášho mesta, ktorú všetci poznáme pod názvom banskobystrická hotelka. Viaceré skúsenosti nám potvrdzujú, že v Banskej Bystrici máme kvalitné stredné školy, šikovných študentov i pedagógov. Napríklad, dodnes máme uzatvorenú zmluvu so SOŠ pod Bánošom, ktorá dodáva čerstvý chlieb, pekárenské výrobky a med do všetkých školských jedální pri materských školách a do detských jaslí v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Najmenší si tak môžu pochutnávať na tradičných zdravých miestnych surovinách. Teší ma, že tentoraz zúročia svoje teoretické vedomosti v praxi u nás na mestskom úrade mnohí mladí kuchári a kuchárky, a budú nám pripravovať chutné a zdravé jedlá,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Čerstvé a bez polotovarov

Do konca augusta 2022 budú mať stravníci k dispozícii menu zostavené z dvoch tradičných slovenských jedál, od septembra pribudne aj tretie. Všetky obedy by mali byť čerstvé, pripravované bez pridávania instantných a práškových polotovarov, zahusťovadiel, ako aj bez použitia dovážaných hotových mrazených polotovarov. V prípade potreby zabezpečia študenti „hotelky“ občerstvenie aj počas školení, odborných seminárov, konferencií, pracovných stretnutí i návštev organizovaných mestom.

Potrebná prax

„Pandemická situácia skomplikovala fungovanie mnohých gastro prevádzok, aj tých, v ktorých naša škola zabezpečuje žiakom praktické vyučovanie. Keďže jednou z hlavných úloh odbornej školy je zaistiť pre žiakov dostatok cvičnej a produktívnej práce, aby boli čo najlepšie pripravení pre pracovný trh, možnosť spolupráce s Mestom Banská Bystrica nás potešila. Koniec-koncov naša škola má v meste pod Urpínom viac ako päťdesiatročnú tradíciu a mnohí naši absolventi naďalej profesionálne pôsobia v tomto meste. V kuchyni, pri obsluhe a výdaji jedál budú naši žiaci pracovať pod dohľadom majsteriek odbornej výchovy a nepedagogických zamestnancov. Aktuálne zabezpečujú obedy na okresnom úrade, a sme veľmi radi, že spoluprácu môžeme rozšíriť aj o mestský úrad. Verím, že obe strany budú spokojné,“ dopĺňa riaditeľka SOŠ hotelových služieb a obchodu, Ľuba Englerová.

Ak sa spolupráca mesta so SOŠ hotelových služieb a obchodu osvedčí, po 16 mesiacoch samospráva uzatvorí zmluvu so študentmi na ďalšie dva roky.

„Sme radi, že sa mesto rozhodlo pre takýto model spolupráce a po rokoch nastane v našej jedálni zmena. Veríme, že nám budú jedlá pripravované šikovnými študentmi chutiť,“ zhodujú sa svorne zamestnanci banskobystrického mestského úradu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM