Jakub Forgács Samospráva

V bystrickej základke sa udeje zaujímavá zmena: Dočkáme sa novinky, aká v mestských školách doteraz nebola

Čerstvé rozhodnutie mestských poslancov pod Urpínom. Od septembra tohto roka sa v banskobystrickej základke dočkáme novinky, akú v mestských školách zatiaľ nenájdeme. Pre žiakov tu zriadia nultý ročník.

Ilustračný obrázok k článku V bystrickej základke sa udeje zaujímavá zmena: Dočkáme sa novinky, aká v mestských školách doteraz nebola
Zdroj: TASR

Banskobystrickí mestskí poslanci sa na utorkovom mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva zaoberali aj bodom Všeobecne záväzné nariadenie Mesta Banská Bystrica, ktorým sa mení a dopĺňa Všeobecne záväzné nariadenie Mesta Banská Bystrica o určení školských obvodov pre základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Banská Bystrica.

Tento bod bol podľa dôvodovej správy predložený na rokovanie na základe písomnej žiadosti riaditeľky Základnej školy Jána Bakossa zo dňa 15. októbra 2015 o udelenie súhlasu so zriadením nultého ročníka od 01. septembra 2016 a následného súhlasného stanoviska zriaďovateľa Základnej školy Jána Bakossa, zo dňa 26. októbra 2015 o vytvorenie nultého ročníka.

Mesto, ako zriaďovateľ základných škôl nemá zriadený nultý ročník pre deti, ktoré k 1. septembru dosiahli fyzický vek šesť rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na sociálne prostredie nie je u nich predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu prvého ročníka základnej školy.

Z uvedeného dôvodu zriaďovateľ základnej škole vydal súhlasné stanovisko. Základná škola má personálne, materiálne i priestorové podmienky pre vznik nultého ročníka. Banskobystrickí poslanci túto zmenu VZN bez rozpravy schválili.

Čítajte tiež:

ZŠ Bakossa a Radvanská budú fungovať po novom: Poslanci schválili ich zrušenie, žiaci sa ale obávať nemusia

Organizačná zmena u bystrických mestskáčov: Počet ich zamestnancov sa má zvýšiť

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM