Správy

V Bystrici vystúpil minister Káčer: Pomoc brániacej sa Ukrajine je o našej budúcnosti

Podpora Ukrajiny je podľa šéfa slovenskej diplomacie morálnou aj pragmatickou voľbou, čo zdôraznil aj pri stretnutí so študentmi a študentkami z Ukrajiny

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici vystúpil minister Káčer: Pomoc brániacej sa Ukrajine je o našej budúcnosti
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Rastislav Káčer navštívil v piatok 17. marca 2023 Banskú Bystricu a Brezno. Na pozvanie Katedry medzinárodných vzťahov a diplomacie Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici vystúpil s prednáškou spojenou s diskusiou na tému „Zahraničná a európska politika SR v dobe ruskej agresie proti Ukrajine“.

Dôležitosť podpory Ukrajiny

„V Európe sa dnes rozhoduje o tom, ako bude vyzerať budúcnosť našich detí. Rozhoduje sa o tom, či budú žiť v slobodnej, prosperujúcej a bezpečnej krajine. Preto považujem za dôležité diskutovať s mladými ľuďmi o zahraničnopo­litických a bezpečnostných záujmoch Slovenska,“ uviedol minister Káčer práve v deň, keď vláda SR schválila medzivládnu dohodu s Ukrajinou o poskytnutí stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany KUB.

Podpora Ukrajiny je podľa šéfa slovenskej diplomacie morálnou aj pragmatickou voľbou, čo zdôraznil aj pri stretnutí so študentmi a študentkami z Ukrajiny, ktorí sa vzdelávajú v oblasti medzinárodných vzťahov či politológie na univerzite v Banskej Bystrici. Súčasne podporil aktivity tamojšieho Inštitútu pre demokraciu pri UMB.

„Niet pochýb o tom, že pre Slovensko a jeho ekonomiku je výhodné, ak naši susedia prosperujú, ak sa rozvíja cezhraničný obchod, ak sa integrujú do európskej rodiny a ich spoločnosť má demokratické základy. Naopak, mať na slovenských hraniciach revanšistickú revizionistickú mocnosť by bolo nielen tragédiou pre Ukrajincov, ale tiež bezprostrednou hrozbou pre nás,“ dodal R. Káčer.

Stretnutie s primátorom

O prioritách slovenskej zahraničnej a európskej politiky v zmenenom geopolitickom prostredí minister diskutoval aj so študentmi Gymnázia Jána Chalupku v Brezne. Podujatia v regiónoch organizuje rezort diplomacie pri príležitosti uplynutia roka od začiatku vojny Ruska proti Ukrajine. Sú súčasťou úsilia o otvorenú komunikáciu s občanmi a tiež odpoveďou na nízku úroveň verejnej diskusie v online prostredí sociálnych sietí, ktorú negatívne ovplyvňujú dezinformácie a nenávistné prejavy. Na okraj návštevy Brezna sa minister Rastislav Káčer stretol aj s primátorom mesta Tomášom Abelom, s ktorým diskutoval o aktuálnych výzvach samospráv v regióne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: archívne

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM