Jakub Forgács Správy

Vodičov čakajú OBMEDZENIA: Obnovujú cestu na Podpoľaní aj most pri Vlkanovej

Po zime pokračujú v obnove cesty pri Dobrej Nive. Začína sa tiež obnova vstupného mosta do Vlkanovej,

Ilustračný obrázok k článku Vodičov čakajú OBMEDZENIA: Obnovujú cestu na Podpoľaní aj most pri Vlkanovej
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Slovenská správa ciest (SSC) pokračuje v týchto dňoch po zimnej prestávke s rekonštrukciou cesty I/66 v úseku Dobrá Niva – Breziny v okrese Zvolen. Rekonštrukcia je zameraná na zlepšenie cestných bezpečnostných parametrov v danom úseku v dĺžke asi sedem kilometrov. Vzhľadom na veľkú intenzitu dopravy na tejto ceste musia cestujúci a šoféri počítať opäť s kolónami a so zdržaním.

Pomoc obyvateľom obce

„V rámci stavby sa mení asfaltový kryt, na úsekoch, kde je to potrebné, príde aj k výmene podložia, k rekonštrukcii mostných objektov, oporných múrov, priepustov, odvodňovacích zariadení, zvodidiel, zvislého a vodorovného dopravného značenia,“ priblížil hovorca SSC Martin Guzi. Podľa neho v tejto etape stavby ostáva ešte zrekonštruovať cestu v dĺžke zhruba 1,5 kilometra vrátane všetkých súvisiacich objektov.

Podľa starostu Dobrej Nivy Milana Jakubíka obnovená cesta veľmi pomôže obyvateľom obce. Cesta bude širšia, na niektorých križovatkách vzniknú odbočovacie pruhy, nové bezpečnostné prvky, nový priechod pre chodcov a aj nová, bezpečnejšia autobusová zastávka či nový chodník.

Kompletné ukončenie diela sa predpokladá v júni 2023. Zhotoviteľom stavby je Metrostav DS, cena za realizáciu diela je približne 3,87 milióna eur s DPH, dodatok k zmluve o dielo je vo výške 474 744 eur. „Predpokladané zvýšené náklady vrátane kompenzácie cien materiálov sú vo výške 950-tisíc eur,“ pripomenul Guzi.

Most pri Vlkanovej

V týchto dňoch sa po zimnej prestávke začína obnova prístupového mosta do obce Vlkanová z hlavnej cesty I/69. Rekonštrukcia by mala byť hotová do siedmich mesiacov od odovzdania stavby v decembri 2022. Pre TASR to uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

„Čo sa týka prác, nová bude vrchná rímsa mosta, vozovka a priľahlá cesta v smere na obec Badín. Celková cena rekonštrukcie je 786-tisíc eur,“ uviedla.

Osobná a autobusová doprava bude na moste vedená striedavo v jednom jazdnom pruhu a riadená svetelnou signalizáciou. Obchádzková trasa pre vozidlá nad 3,5 tony povedie cez Sliač, Veľkú Lúku a Hronsek.

Ako puviedla primátorka Sliača Ľubica Balgová, bude to značná zaťaž pre všetky dotknuté obce, keďže do priemyselného parku vo Vlkanovej a ďalších prevádzok jazdia denne desiatky kamiónov. „Križovatku pod MsÚ Sliač je už teraz, v rannej a popoludňajšej špičke, problém prejsť. Ak tade začnú chodiť všetky nákladné autá do Vlkanovej, spôsobí to enormný problém hlavne občanom nášho mesta,“ poznamenala.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM