Správy

Lunter si pochvaľuje NOVINKU v BBSK: Návštevy po novom pohostia lokálnymi dobrotami, FOTO

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) nahradí komerčne vyrábané trvanlivé pochutiny a čerstvé pekárenské výrobky, ktoré podáva v rámci občerstvenia na svojich rokovaniach a podujatiach, regionálnymi produktmi.

Ilustračný obrázok k článku Lunter si pochvaľuje NOVINKU v BBSK: Návštevy po novom pohostia lokálnymi dobrotami, FOTO
6
Galéria
Zdroj: BBSK

Hostia tak ochutnajú sušienky z Hontu, medovníčky z Novohradu, pečivo z Horehronia a Podpoľania, výrobky z arónie z Pohronia alebo bylinkové čaje a sirupy z Gemera. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa Úradu BBSK Lenka Štepáneková s tým, že cieľom je podporiť výrobcov z regiónu a dostať ich do širšieho povedomia.

Regionálne a udržateľné

„Vybrali sme producentov, s ktorými je výborná spolupráca a sú flexibilní. Vieme takto nahradiť napríklad bylinkové čaje, slané krekry, rôzne sladké keksíky alebo džúsy, za regionálne vyrábané sirupy. Pri väčších plánovaných podujatiach dokážeme ponúknuť štrúdle, pagáčiky a iné čerstvé pekárenské výrobky od lokálnych výrobcov,“ uviedla Mária Ursínyová z Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá má projekt Regionálnych pultov na starosti.

Kraj spolupracuje s producentmi, ktorých výrobky spĺňajú kritériá udržateľnosti, využívajú miestne suroviny a minimalizujú uhlíkovú stopu. „Teší ma, kam sme sa s týmto projektom posunuli a bude pre mňa veľká česť ponúknuť tieto výrobky aj počas mojich stretnutí na najvyššej protokolárnej úrovni,“ zdôraznil predseda BBSK Ondrej Lunter.

Kytice od miestnych

Úrad nahradí aj ikebany z čerstvých kvetov, ktoré doposiaľ zdobili stoly pri podujatiach, kyticami od miestnych pestovateľov či trvanlivými aranžmánmi zo sušených kvetín.

„Počítame s tým, že lokálna produkcia, vyrábaná v malom, bude o niečo drahšia. Jej hodnota je však omnoho vyššia, pretože sú za ňou ľudia z nášho kraja, ktorí v ňom zostali a našli uplatnenie. Na úrovni predsedu hovoríme o čiastkach za občerstvenie a catering ročne rádovo v stovkách eur, takže významný zásah do rozpočtu nepredpokladáme,“ dodal riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

OBRAZOM: Úrad BBSK bude hostiť návštevy už len výrobkami lokálnych producentov
6
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM