Správy

Správa CHKO Poľana o MEDVEĎOCH: Fotopasce NESTAČIA, sme za RACIONÁLNE riešenie situácie

Okrem fotopascí, monitorujú oblasti s hláseným výskytom medveďa vo večerných a ranných hodinách aj ochranári zo správy CHKO-BR Poľana.

Ilustračný obrázok k článku Správa CHKO Poľana o MEDVEĎOCH: Fotopasce NESTAČIA, sme za RACIONÁLNE riešenie situácie
Zdroj: Správa CHKO-BR Poľana

Inštalácia fotopascí v katastrálnom území obce Očová v žiadnom prípade problém s medveďmi nevyrieši. Informovala o tom Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) – Biosférickej rezervácie Poľana. Fotopasce monitorujú výskyt šelmy na konkrétnych lokalitách. „Ide o zber dôležitý údajov. Sledujú sa najmä miesta prechodov medveďa do intravilánu obce a jeho pohyb. Zber dát je nevyhnutný pre vytvorenie relevantných podkladov, ktoré budú slúžiť pre kompetentné úrady, aby situáciu riešili,“ uvádza.

Preventívne opatrenie

Niektoré z použitých fotopascí automaticky odosielajú mms s obrazovou informáciou, vďaka čomu je možné ihneď vidieť prítomnosť šelmy a reagovať v reálnom čase. Okrem fotopascí, monitorujú oblasti s hláseným výskytom medveďa vo večerných a ranných hodinách aj ochranári zo správy CHKO-BR Poľana. „V tomto prípade ide najmä o preventívne opatrenie s cieľom upokojiť situáciu medzi ľuďmi a mať k dispozícii aktuálne dáta. Táto forma však nie je dlhodobo udržateľná,“ píše CHKO-BR Poľana.

Nakoľko je medveď hnedý (Ursus arctos) celoročne chránený živočích, problematiku rieši Ministerstvo životného prostredia slovenskej republiky (MŽP SR). Podľa CHKO-BR Poľana je plne v kompetencii MŽP SR, ktoré zodpovedá za manažment chráneného druhu, či a ako rozhodne o riešení situácie. Len a len MŽP SR môže rozhodnúť o udelení, resp. neudelení výnimky na odstránenie synantropných jedincov a taktiež o zodpovednom manažmente druhu v zmysle odborne nastavenej regulácie medvedej populácie.

Viac o tom, za aké riešenie je CHKO-BR Poľana, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie správy o medveďoch na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM