Správy

Prečo sú strety s MEDVEĎMI tak časté? Ochranári vidia príčiny aj v ZMENE správania ľudí

Štátna ochrana prírody zároveň definovala opatrenia na minimalizáciu počtu stretnutí človeka s medveďom.

Ilustračný obrázok k článku Prečo sú strety s MEDVEĎMI tak časté? Ochranári vidia príčiny aj v ZMENE správania ľudí
Zdroj: TASR/František Iván

Zmenené správanie populácie medveďa hnedého a jeho príchod k ľudským obydliam súvisí najmä s čoraz väčšou obživou z prostredia. V súčasnosti dostávajú zdroje potravy nad rámec toho, čo im ponúka príroda. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.

Najväčšie problémy

Ako priblížila, ŠOP SR poukazuje na problematiku ľahko dostupnej potravy v podobe nezabezpečeného komunálneho odpadu. Podľa jej slov to súvisí aj s kukuricou, ktorú pestujú v podhorských oblastiach ako zdroj energie pre biomasu. Preto je na poliach dlhšie, ako bývalo zvykom. „Zvyšuje to úživnosť prostredia nielen pre veľké šelmy, ale aj pre kopytníky, ktoré spôsobujú poľnohospodárom obrovské škody,“ objasnila.

Dodala, že okrem uvedených dôvodov s tým súvisí aj súčasný trend zmeny krajinnej štruktúry na Slovensku. „Je to jeden z najväčších problémov stretnutí medveďov v blízkosti ľudských sídel a týka sa aj oblasti Podpoľania,“ potvrdila s tým, že zmeny v krajinnej štruktúre prispievajú k vzniku optimálnych podmienok pre život medveďa. Je to napríklad zmena v spôsobe života obyvateľov nielen v podhorských oblastiach. „Opustené staré sady ponúkajú nový zdroj potravy a nerušené vznikajúce húštiny priestor pre odpočinok,“ spresnila.

Hovorkyňa doplnila, že na druhej strane však v súčasnosti narastá turistická návštevnosť v národných parkov a chránených krajinných oblastiach. Tie sú podľa nej prirodzeným biotopom pre šelmy. „Výstavba v týchto oblastiach i nárast turistov medvede vyrušujú a sťahujú sa,“ vysvetlila.

Viac o tom, ako podľa ochranárov minimalizovať počet stretnutí človeka s medveďom, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie správy o medveďoch na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM