Jakub Forgács Správy

Odstránia PROBLÉM s medveďmi fotopasce? Starosta podpolianskej obce má iné RIEŠENIE

Správa Chránenej krajinnej oblasti Poľana vo svojom stanovisku uvádza, že fotopasce problém s medveďmi nevyriešia. Podobne to vidí aj starosta Očovej.

Ilustračný obrázok k článku Odstránia PROBLÉM s medveďmi fotopasce? Starosta podpolianskej obce má iné RIEŠENIE
Zdroj: Pixabay.com

V okolí obce Očová vo Zvolenskom okrese plánujú ochranári inštalovať štyri fotopasce pre sledovanie pohybu medveďa hnedého. TASR to povedal starosta a zároveň poľovník Rudolf Huliak s tým, že táto aktivita sa mu však nepozdáva a podľa jeho slov to nie je riešenie.

Stovky medveďov

Ako dodal, aktivity ochranárov tak ďalej pokračujú v pozorovaní, monitoringu a vypracovávaní projektov. „Znovu je to len nákup fotopascí. A naďalej si tak množíme problémy. Destabilizujeme rovnováhu v prírode, likvidujeme biotop živočícha jedného za druhým,“ objasnil.

Konštatoval, že fotopasce sú len vykázanie činnosti ochranárov, pre ľudí to dostatočné nie je. „Problém s výskytom šelmy medzi obydliami to nerieši,“ tvrdí starosta. Spresnil, že monitoring robil s ďalšími poľovníkmi vlani v septembri v celom Podpoľaní. Boli to oblasti Hrochoť, Očová, Kaľamárka a Detva. Medveďov bolo vtedy okolo 330. Na problém premnoženia medveďa poukazujú podľa neho od roku 2014, keď začal robiť problémy. „Za deväť rokov sme sa neposunuli nikde, len sa stretávame, rozprávame, čo treba urobiť,“ poznamenal s tým, že pod Poľanou je veľa takých ľudí, ktorí prestali pásť stáda oviec. Zdôraznil, že zmizli aj včelári. „Občania nechodia do prírody, pretože sa boja. Je to totálne obmedzenie vidieckeho života,“ hovorí.

Aké riešenie problému vidí starosta Očovej, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie správy o medveďoch na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM