Jakub Forgács Rôzne

Slovenskí lesníci zabojujú o titul Naj horár. Na Donovaloch budú hádzať sekerou aj píliť polená

27 trojčlenných družstiev a päť disciplín. Tak vyzerá 12. ročník súťaže Naj horár, ktorá sa už onedlho bude konať na Donovaloch. Okrem atraktívneho zápolenia sa diváci môžu tešiť aj na jedno ženské družstvo. V čom si budete môcť zasúťažiť tiež?

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí lesníci zabojujú o titul Naj horár. Na Donovaloch budú hádzať sekerou aj píliť polená
Zdroj: TASR

Po roku sa na Donovaloch opäť stretnú najlepší slovenskí lesníci, ktorí už po 12. raz zabojujú o víťazstvo v tradičnej súťaži Naj horár. Najlepší horári z celého Slovenska budú súťažiť v piatok (27.5.) od 9:00. Vyhlásenie výsledkov sa očakáva približne o 16:00.

„Súťažiť bude spolu 27 trojčlenných družstiev v piatich disciplínach. Pre návštevníkov bude pripravených päť mimosúťažných disciplín vrátane streľby z luku a pitia piva na čas. Pre najmenších zasa hry s lesnými pedagógmi,“ informoval vedúci referátu komunikácie v Lesoch SR, Banská Bystrica Vlastimil Rezek.

Súperiacich lesníkov čaká meranie a odhad objemu dreva, montáž lapača, sadenie sadeníc jamkovou metódou, prepílenie polena ručnou pílkou a streľby zo vzduchovky. Poslednou disciplínou budú otázky z bezpečnosti práce a hod obojstrannou sekerou.

„Návštevníci si môžu vyskúšať rozobratie a zloženie motorovej píly na čas, zasúťažiť si v streľbe zo vzduchovky či v hode obojstrannou sekerou na cieľ. Pre strojníkov nakladačov bude pripravená súťaž v premiestňovaní bremena na čas a presnosť,“ dodal Rezek.

Okrem pracovníkov štátneho podniku Lesy SR zo všetkých odštepných závodov z celého Slovenska sa na súťaži zúčastnia i lesníci z Mestských lesov Banská Bystrica, Lesov mesta Brezno, Vojenských lesov a majetkov či Štátnych lesov TANAP.

Svoje vedomosti, šikovnosť a zručnosť si s kolegami porovná aj jedno ženské družstvo z odštepného závodu Levice.

Čítajte tiež:

Najmenší Bystričania sa majú na čo tešiť. 9 akcií, špeciálne na oslavu MDD

Remeselný jarmok, starobylá kuchyňa aj mini železnička. Veľké stretnutie baníkov v Ľubietovej!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM