Jakub Forgács Rôzne

Remeselný jarmok, starobylá kuchyňa aj mini železnička. Veľké stretnutie baníkov v Ľubietovej!

Známa obec pri Bystrici nezostane nič dlžná svojmu menu a opäť ožije tradíciami baníctva a hutníctva. Návštevníci sa môžu v Ľubietovej môžu tešiť nielen na remeselný jarmok či ukážky tavby. Čo všetko na nich čaká?

Ilustračný obrázok k článku Remeselný jarmok, starobylá kuchyňa aj mini železnička. Veľké stretnutie baníkov v Ľubietovej!
Zdroj: Dnes24.sk

V Ľubietovej sa uskutoční už 5. Ľubietovský banícky a hutnícky deň. Obľúbené podujatie sa bude konať 27. – 28. mája 2016. Každoročne sa v tento deň, v samotnom srdci slovenskej krajiny, spolu s priateľmi z baníckych spolkov a cechov Slovenska, pripomínajú a oslavujú historické tradície a kultúrne dedičstvo predkov .

Návštevníci si budú môcť pripomenúť slávnu históriu slobodného kráľovského banského mesta Ľubietová. Prejsť sa po novom banskom chodníku, zúčastniť sa slávnostného šachtágu, baníckej omše, historického sprievodu, pozrieť si starobylú výrobu železa a zliatiny, archeologické vykopávky Ľubietovského mestského hradu, či Ľubietovské minerály.

Netradičným zážitkom budú ukážky starobylých zabudnutých remesiel. Ochutnať sa budú dať aj tradičné domáce špeciality na baníckych hodoch.

Program

27. mája (piatok)

  • 11:00 Otvorenie Náučného banského chodníka na Podlipe, turistická vychádzka
  • 18:00 Slávnostný šachtág v KD Ľubietová

28. mája ( sobota )

  • 10:00 Slávnostná banícka bohoslužba v Rímskokatolíckom kostole sv. Márie Magdalény za účasti predstaviteľov kráľovských banských miest a baníckych a hutníckych spolkov
  • 11:30 Slávnostné prijatie predstaviteľov baníckych a hutníckych miest, spolkov a cechov u starostu obce
  • 11:00 – 12,30 Kultúrny program v parku – ženská spev. skup.Rudňanka, FsK Chabenec, deti ZŠ s MŠ Strelníky
  • 12:30 – 13,00 Michal Čevienka – akordeónový virtuóz, víťaz Československo má talent
  • 13:30 Historický sprievod obcou za účasti predstaviteľov banských miest a baníckych a hutníckych spolkov
  • od 14:00 Predstavenie hostí z banských miest, baníckych a hutníckych spolkov SK a ČR, banícke hry a kultúrny program občianskeho združenia Libetha, spevokol Haliar Staré Hory a iné

Sprievodné podujatia:

  • remeselný jarmok, starobylé remeslá, stredoveká kuchyňa, ukážky tavieb zliatiny v kopulovej peci a železnej rudy v šachtovej peci starobylými postupmi, minerály Ľubietovej, muzeálna miestnosť, výstava Historické baníctvo a hutníctvo v Ľubietovej, mini železnička, ochutnávka domácich špecialít

Čítajte tiež:

PREHĽAD desiatich lákadiel nového týždňa: Kde v Bystrici sa dá zrelaxovať?

Dom remesiel aj veľa ľudovej muziky. Program Turíčneho jarmoku láka do Ľupče

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM