Správy

Rast cien energií zasiahol aj Rooseveltovu nemocnicu: Elektrina je až 6-násobne drahšia

Problematika cien energií je podľa banskobystrickej nemocnice predmetom diskusie a rokovaní so zriaďovateľom.

Ilustračný obrázok k článku Rast cien energií zasiahol aj Rooseveltovu nemocnicu: Elektrina je až 6-násobne drahšia
Zdroj: FNsP F. D. Roosevelta

Nemocniciam rastú ceny za zemný plyn a elektrinu, v niektorých prípadoch aj šesťnásobne. Viaceré z nich očakávajú pomoc a rokujú s rezortom zdravotníctva. Vyplýva to z vyjadrení viacerých štátnych nemocníc pre TASR.

Enormný nárast

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici nakupuje zemný plyn za štvornásobne a elektrinu za šesťnásobne vyššiu cenu. „Problematika cien energií je predmetom diskusie a rokovaní so zriaďovateľom,“ doplnila hovorkyňa Ružena Maťašeje.

Zasiahne ministerstvo?

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pre TASR reagovalo, že o cenách energie sa diskutuje na celoeurópskej úrovni. „Väčšina krajín EÚ a všetky ministerstvá na Slovensku pociťujú dosahy rastu cien energií,“ podotklo.

V prípade nemocníc treba podľa neho mať na zreteli užší priestor na možné kompromisy medzi úsporou a spotrebou. „Liečebný proces kladie na vykurovanie, techniku iné nároky ako napríklad administratívne či skladové budovy,“ ozrejmilo.

Rezort zdôraznil, že situáciou sa zaoberá spoločne s vládou a význam úspor energií si uvedomuje aj z dlhodobého hľadiska. „Tento postoj je napríklad zakotvený v komponentoch plánu obnovy a odolnosti. Vo všetkých výzvach, v ktorých je to možné, zohľadňujeme energetické ciele,“ dodal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM