Jakub Forgács Správy

V Bystrici máme odborníkov na robotické operácie: Učia sa od nich už aj za hranicami, FOTO

Vedeli ste, že v Centre robotickej chirurgie v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, od jeho založenia v roku 2011, vykonali viac ako 4-tisíc roboticky asistovaných výkonov?

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici máme odborníkov na robotické operácie: Učia sa od nich už aj za hranicami, FOTO
7
Galéria

Urológovia z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta Banská Bystrica školia lekárov z Urologickej kliniky Semmelweisovej univerzity v Budapešti, kde ako v prvej nemocnici v Maďarsku zakúpili v roku 2022 robotický systém da Vinci a zavádzajú túto šetrnú metodiku pre maďarských pacientov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Pod dohľadom Slováka

Pre zapojenie týchto systémov do praxe je podľa slov Maťašeje nutné, aby maďarskí zdravotníci robili prvé operácie pod kontrolou certifikovaného školiteľa – proktora.

V roku 2021 bolo Centrum robotickej chirurgie nemocnici v Banskej Bystrici pre svoje nadštandardné skúsenosti a kvalitu akreditované ako European Proctoring and Observation Center, čo je vlastne európske referenčné centrum pre robotické výkony v urológii pre strednú Európu. Hlavným garantom je MUDr. Jozef Babeľa PhD., ktorý bol aj proktorom pri prvých operáciách profesora Pétra Nyirádyho v Budapešti a kliniku navštívil v priebehu posledných mesiacov dvakrát. „Zaujímavosťou je, že na ramená robota boli napojené naraz dve ovládacie konzoly, čo umožnilo operovať obom lekárom súčasne a kedykoľvek prevziať operáciu proktorom, alebo ukazovať priamo v operovanom teréne ďalšie kroky, ktoré má školený lekár urobiť,“ spomenula Maťašeje.

„Som veľmi rád, že môžeme zúročiť dlhoročné skúsenosti a ich odovzdaním pomôcť našim susedným kolegom pri zavedení modernej metodiky. Pôsobisko profesora Nyirádyho je najstaršou urologickou klinikou v Európe a je pre nás preto veľkou cťou, že si ako školiteľa vybrali naše centrum. Zároveň sme nadviazali nové priateľstvá a vytvorili si ďalšie možnosti spolupráce v oblasti urológie na oboch stranách,“ uviedol vedúci centra roboticky asistovanej chirurgie MUDr. Vladimír Baláž, PhD., ktorý je zároveň prednostom Urologickej kliniky SZU.

Rozbehnutá spolupráca

Profesor Nyirády s kolegami navštívil pred pár dňami aj pracovisko v Banskej Bystrici, kde už samostatne operovali prvých pacientov s karcinómom prostaty. „Rád by som vyjadril srdečnú vďaku za veľmi milé a priateľské privítanie na vašom oddelení a tiež za nezabudnuteľné chvíle strávené v Banskej Bystrici. Gratulujem vám k dosiahnutiu úspechov na najvyššej európskej úrovni. Myslím si, že je veľmi dôležité, aby naše krajiny spolupracovali. Sme Stredoeurópania, máme veľmi podobné problémy, máme podobné nemocnice, podobných pacientov a rozumieme si lepšie, ako keby nás školil niekto z inej krajiny. S kolegami z banskobystrického centra sme viac než len susedia, sme aj priatelia. Bolo pre mňa veľkou výhodou, keď mi mal kto počas prvých výkonov poradiť a zároveň mi odovzdať tipy a triky, ktoré oni počas dlhej praxe nazbierali,“ priblížil svoje dojmy profesor Nyirády.

Výsledkom je podľa slov Maťašeje aj spolupráca pri rozbehnutí roboticky asistovaných operácií na konečníku, na ktoré sa pod odborným vedením ďalšieho z certifikovaných školiteľov z centra v Banskej Bystrici MUDr. Ladislava Šinkoviča, PhD., MBA. pripravujú chirurgovia nielen zo Semmelweisovej univerzity ale aj z Národného onkologického inštitútu v Budapešti, ako aj kolegovia z Poľska.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Odborníci z Rooseveltovej nemocnice pomáhajú v Maďarsku
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM